INTERPOL-AVTALE: Kaspersky Lab har fornyet sin samarbeidsavtale med Interpol. (Ill.: Kapsersky Lab)

Kaspersky-avtale med Interpol

Kaspersky Lab har nå signert en samarbeidsavtale med Interpol om å dele informasjon om sikkerhetstrusler.

Det russiske datasikkerhetsfirmaet har også tidligere samarbeidet tett med Interpol, den internasjonale politiorganisasjonen som også Norge er medlem av.

For eksempel var Kaspersky Lab med på å avsløre et nettverk av nærmere 9.000 botnet-servere som angrep hundrevis av nettsteder i Asia for en stund siden, deriblant en rekke portaler drevet av myndighetene i flere land.

Kastet ut

Den fornyede Interpol-avtalen kommer i kjølvannet av at Kaspersky Lab ble kastet ut av kontorene til føderale amerikanske myndigheter i september.

Det var Washington Post som først meldte at det amerikanske sikkerhetsdepartementet (Department of Homeland Security) i september besluttet at alle installasjoner av Kasperskys antivirusprogramvare i departementer og føderale virksomheter i USA skulle erstattes av alternativ sikkerhetsprogramvare i løpet av de neste tre måneder.

Den offisielle begrunnelsen var frykt for at det kunne være forbindelser mellom Kaspersky-medarbeidere og russisk etterretningstjeneste eller andre russiske myndigheter.

Kaspersky Lab har ifølge The Guardian avvist alle beskyldningene som falske og fremholder at det ikke foreligger noen bevis for uetterrettelige forbindelser mellom selskapet og russiske myndigheter.

Kamp mot kyberkrim

AVVISER KRITKK: Kaspersky Lab-gründer og toppsjef Eugene Kaspersky er i hardt vær i USA, men avviser beskyldningene om upassende forbindelser mellom selskapet og russiske myndigheter. (Foto: Kaspersky Lab)

Den nye avtalen mellom Kaspersky Lab og Interpol representerer en formalisering av informasjonsutvekslingen som støtter Interpol i kampen mot kyberkriminalitet, heter det i en pressemelding fra Kaspersky.

Kaspersky Lab er et av de største og eldste programvarehusene innen antivirus og datasikkerhet i verden, og selskapet fremholder selv at det har over 400 millioner brukere globalt. 85 prosent av selskapets virksomheter skjer utenfor Russland. Kaspersky Lab feirer sitt 20-årsjubileum i år.