TVILER: Svært mange bedriftsledere og sikkerhetsansvarlige har liten tiltro til egne sikkerhetsløsninger.

Eksplosiv økning av business-nigeriabrev og løspengevirus

Naive ledere svindlet for 25 milliarder kroner første halvår.

Publisert Sist oppdatert

Løspengevirus hadde en vekst på 172 prosent første halvår i år sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge en pressemelding basert på Trend Micros ferske sikkerhetsrapport.

Løsepengevirus (ransomware på engelsk) går ut på at datafiler og dokumenter på arbeidsstasjoner og servere krypteres av hackere, og de forblir krypterte inntil virksomheten har betalt løsepengene.

Samme periode ble det registrert 3 milliarder dollar i tap som følge av forretningsorientert epost-svindel. Den nye trenden er at «Nigeria-epostene» har flyttet seg fra privatpersoner til forretningsfolk og –ledere.

Denne typen epost-svindel sprer seg over hele verden, men til nå er det er først og fremst USA som har vært utsatt for disse angrepene. FBI har oppdaget over 22.000 ofre så langt i 2016.

Angriper via epost

-- Totalt oppdaget vi 79 nye tilfeller av løsepengevirus i løpet av første halvår av 2016. Det er flere tilfeller enn for hele 2015 under ett. I 58 prosent av løsepengevirusene dukket angrepet opp via epost. Den største utfordringen utover at man ikke tar sikkerhetsutfordringene på alvor, er at truslene endres like ofte som nye løsninger dukker opp, sier Karianne Myrvold, som er kommunikasjon- og markedssjef i Trend Micro Norge.

-- Løsepengevirus er i stand til å ødelegge organisasjoner som blir utsatt for det, og de nettkriminelle har blitt utrolig dyktige og kreative til å målrette angrep som nesten ikke lar seg spore opp, avslutter Karianne Myrvold.