LEKKASJE: Datasett tilhørende blant annet hemmelige tjenester lå ute på internett i en time før Google fikk stengt lekkasjen. (Foto: Getty Images).

5,600 datasett av Google-tjenestebrukere har blitt lekket

Datasett fra brukere av Google-plattformen Virustotal har blitt lekket på internett.

Føderale byråer i USA, Tyskland, Taiwan, Storbritannia og Nederland - og muligens mange flere land - er ofre for en lekkasje som involverer rundt 5,600 datasett etter bruk av et sikkerhetsverktøy fra Google.

Ifølge Tysklands største nyhetskilde, Der Spiegel, er ansatte fra tyske og amerikanske etterretningstjenester representert på den.

Virustotal er et verktøy fra Google som brukes til å sjekke alle typer filer for potensielt skadelig programvare. Men nå har verktøyet som ble opprettet i kampen for cybersikkerhet blitt omgjort til et våpen mot akkurat det samme.

Dette skriverer tyske Golem.de.

Tjenesten kombinerer rundt 70 forskjellige antivirusprogramvareløsninger og sjekker opplastede filer med hver av dem.

Virustotal var allerede et tveegget sverd, da det kunne brukes til å skanne etter både virus og ondsinnet kode, men det kunne også brukes av kriminelle for å teste om deres malware gikk gjennom sikkerhetsløsningene.

Ifølge Der Spiegel bruker flere offentlige etater og selskaper tjenesten, og denne kundelisten er berørt av datalekkasjen, som består av e-postadresser, navn på personer og deres organisasjoner.

Datasettet sies å inkludere mange brukere «som er motvillige eller ikke snakker om sitt arbeid i det hele tatt - eller snakker om hvordan de får informasjon».

Eksempler er det amerikanske militæret, det amerikanske justisdepartementet, FBI og NSA.

Tyske myndigheter som Det føderale kriminalpolitiet (BKA), Det føderale kontoret for informasjonssikkerhet (BSI), den tyske militære etterretningstjenesten (MAD) og Det føderale føderale kontoret for telekommunikasjonsstatistikk (BFSt) er også registrert hos Virustotal.

Offisielle offentlige etater i Taiwan, Storbritannia og Nederland har også blitt påvirket av lekkasjen.