APPSALGET: Apple selger IOS-apper for milliarder av kroner. (Foto: Apple)
APPSALGET: Apple selger IOS-apper for milliarder av kroner. (Foto: Apple)

Gigantsalg i nye App Store

Apple har lagt frem rekordhøye salgstall for sin «nye» App Store – og rekordhøy honorar-utbetaling til app-utviklere.

Toppen ble nådd første nyttårsdag, da App Store-kunder verden rundt på én dag handlet spill og IOS-apper for 300 millioner dollar (vel 2,4 milliarder kroner).

I løpet av uka fra julaften til nyttårsaften ble det satt ny rekord i antall handlende, som til sammen kjøpte programvare i en sjudagersperiode for hele 890 millioner dollar (nærmere 7,2 milliarder kroner).

App Store er Apples online-butikk for IOS-apper, altså programvare til Iphone og Ipad, etablert i 2008. I september i fjor ble App Store betydelig oppdatert og oppfrisket samtidig med at IOS 11 ble lansert.

En halv milliard kunder

I snitt har App Store nå besøk av over en halv milliard kunder hver uke.

Når Apple selger mange apper, drypper det også betydelige beløp på app-utviklerne, som får rundt en tredjedel av salgssummen. I 2017 tjente iOS-apputviklerne 26,5 milliarder dollar (over 214 milliarder kroner), noe som representerer en økning på mer enn 30 prosent fra året før.

I desember var det en ny versjon av spillet Pokémon Go med nye funksjoner av opplevd virkelighet (AR) som toppet salgslistene. Nærmere 2.000 apper har nå støtte for Apples ARKit-plattform.