IOS: Sats på en fremtid med apputvikling (Foto: Apple)
IOS: Sats på en fremtid med apputvikling (Foto: Apple)

Alle kan kode på høyskolen

Apples pedagogiske opplegg for Swift-undervisning på høyskolenivå har ankommet Europa, Norge inkludert. Lær deg app-koding, da vel.

Publisert Sist oppdatert

Her til lands er Høyskolen Kristiania og Westerdals blant dem som er tidlig ute med i bruk Swift.

Alle kan kode, er Apples mantra hva angår potensialet for å lære seg verktøyene som er nødvendige for å kunne programmere en app.

I USA ble dette lansert under parolen «Everyone Can Code», og inkluderer undervisningsmateriale både som iBooks-bøker og iTunes U-kurs, men også iPad-appen Swift Playgrounds for interaktiv kodelæring for unge og nybegynnere.

Swift-utviklingen

Swift er Apples egenutviklede programmeringsspråk, og benyttes både for å utvikle iOS-apper og applikasjoner for macOS.

Siden Swift er et ungt språk, er det blir stilt spørsmålstegn ved hvorvidt det er hensiktsmessig å lære, siden nye versjoner kan bryte eldre kode. Swift er nå i versjon 4, og Apple er selv igang med å skrive om også store applikasjoner med Swift. På sikt vil kanskje også macOS-moduler skrives i språket.

Og siden prosjektet ble lagt ut med åpen kildekod, kan man nå også kompilere mot Linux. IBM benytter for eksempel språket i stor utstrekning for server side-applikasjonsløsninger i skyen.

Apple har også gjort materiale tilgjengelig for lærere som ønsker å inkludere koding i undervisningsopplegget, og mange vil også kjenne til Lær Kids kode.

Høyskolen Kristiania og Westerdals

Apple tar nå satsningen på Swift-undervisning ett skritt lengre. Selskapet  kunngjorde nettopp at 70 høyskoler og universiteter i Europa har tatt i bruk opplegget.

Dette gjelder utdanningsinstitusjoner i Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Nederland, Sverige, Danmark, Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Irland, Luxembourg, Polen, Portugal — og Norge.

I Norge er dette i første omgang Høyskolen Kristiania og Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology (sistnevnte nå del av førstnevnte).

Disse skolene og universitetene har også tatt i bruk Apples App Development with Swift-pensum. Det ettårige kurset i programmering og appdesign er satt sammen av Apple-ingeniører og pedagoger.

Sjekk ut en promo-video nedenfor. Via Apple