TV: Mac, iPhone, iPad, AppleTV (Foto: Get)

Get kutter kabelen

Med den nye appen kan du se live-TV hvor som helst (i Norge), inkludert på AppleTV.

Publisert Sist oppdatert

Kabelkutterens drøm har gått i oppfyllelse - tv-hverdagen er endelig frikoblet vegguttaket for Gets én million kunder. Nesten.

Det har ligget i kortene en stund: Helt siden bredbåndstilbudet ble fristilt fra kabelabonnementet har YouTube-generasjonen kunnet få sitt tv-fiks i stor grad gjennom apper og nettsider, i tillegg til á la carte-tilbudene fra Netflix, HBO og andre. 

I den grad de bryr seg. Men det gjør nok kabeltilbyderne, som potensielt kan miste en hel generasjon tv-tittere. Så på samme måte som vi nå betaler for båndbredde på mobilen, og ikke for taletid, vil vi nå i prinsippet betale for båndbredde også for medieforbruket. I prinsippet, riktignok.

Kollektivt kabelkutt

Boligsameier kan nå kollektivt velge å gå for kun bredbåndsabonnement fra Get, men om vi forstår det riktig er det nye app-tilbudet kun tilgjengelig for tv-kunder. Så det er slik de holder på oss, for bredbåndet må du faktisk stille med selv. Men du kan droppe den lille boksen på tv-møbelet, og dessuten slippe å forholde deg til en ekstra fjernkontroll med et passe kronglete navigasjonssystem.

Ideelt sett hadde tv-tilbudet blitt tilbudt sammen med bredbånd i en fin pakke med sløyfe rundt til samme pris som den tradisjonelle kabel-pakken, men det kan jo være noen bakenforliggende avtaler som legger begrensninger.

Mobilt og i hjem nr. 2

Uansett, et langt skritt i riktig retning, for nytten er jo tross alt ikke begrenset til stuen der hjemme. Om du sitter på et tilleggsabonnement på hytta er det nærliggende å droppe det, og over 3G/4G kan tv-behovet dekkes også på reise - i baksetet på bilen, på toget, i luften. Dog kun her til lands (her vil noen sikkert vurdere å fjernpålogge Mac'en hjemme).

Mange av kanalene man har i standard-pakken samt eventuelle tilvalg er klare for direkte-strømming, både fra en Mac, gjennom iOS-appen på en iPhone eller iPad, samt i egen app på AppleTV. Ikke alle utenlandske kanaler er på banen, enda. Men den store fordelen, alt i alt, er jo at man kan kutte ut alle de mange små-appene fra ulike innholdsleverandører og kun fokusere på den ene. 

Kanal-hopping?

I tillegg til direkte-strømmer kan man til en viss grad også kalle opp tv-innhold fra arkivet, noe varierende fra kanal til kanal, med alt fra 7 dager til en måned bakover i tid. Det skal sies at arkivfunksjonen ikke gjelder NRKs kanaler og sendinger grunnet begrensninger av rettigheter fra tilbydersiden.

Man savner også en favoritt-funksjon for lagring av faste programposter, og dessuten mulighet til å kunne hoppe 15/30-sekunder frem eller tilbake i tid slik vi er vant fra andre strømme-tjenester med bufring. Dette bekreftes kommer til iOS til høsten.

Det noen kanskje vil savne er den typiske tv-følelsen av å kunne zappe fra kanal til kanal - dette er foreløpig ikke mulig (også dette bekreftes kommer til iOS til høsten.). Så da får man vel være litt mer kritisk til hva man ser på. 

Egen avdeling for barn

Appen gir også tilgang til filmer, inkluderer innhold fra HBO, så kan hjem-siden bli noe vel omfangsrik og lite oversiktlig. Det er mye fokus på fremvisning av det store tilbudet, men en mer elegant presentasjon av kuratert innhold ville vært å foretrekke sett fra et brukbarhets-perspektiv.

Også selve animasjonene kunne vært mer presise, og navigasjon er faktisk enklere på en iPad med den store skjermen enn på en iPhone. Spesielt på sistnevnte savner man mulighet for horisontal navigering. Det føles mer som en HTML-wrapper rundt en nettside enn en optimalisert app. Men vi liker ferden vi er på.

Du kan laste ned Get-appen for iOS fra AppStore her. På en AppleTV (4. generasjon) finner du appen ved å søke den opp under Apps fra hjemskjermen.

Via Get