I MARS: Ryktene sier at det blir lansert en ny 9,7-tommers Ipad i midten av mars. Bildet viser dagens Ipad Air 2. (Foto: Apple)

Slik blir Ipad Air 3

RYKTE: Fire høyttalere og Smart Connector for å feste eksternt tastatur er de viktigste nyhetene på neste Ipad Air.

Som vanlig i ukene og månedene før en Apple-lansering svirrer det mer mer og mindre troverdige rykter om den nye Ipad Air 3, som er ventet å bli kunngjort i løpet av mars.

Det er sannsynlig at den nye Ipad-modellen får noen av egenskapene som kom som nyheter på Ipad Pro, men noen drastisk endring av Ipad-konseptet kan vi ikke vente oss, ifølge amerikanske Macworld.

Den store 12,9-tommersskjermen som kom på Ipad Pro i fjor høst, var den største nyheten i tilknytning til Apples nettbrettkonsept på flere år. Trofaste Ipad-brukere fikk tilgang til en Ipad som til en viss grad også kunne brukes som en alternativ ultrabærbar pc.

I motsetning til de øvrige Ipad-modellene kunne den dessuten betjenes med penn, Apple Pencil.

Neppe pennstyring

For dem som hadde håpet på pennbetjening også av en Ipad i mer normal nettbrettstørrelse, ser det ut til at Ipad Air 3 – hvis det er dét den blir hetende – blir en skuffelse. I hvert fall er det ikke kommet noen troverdige rykter om penn til Ipad-modellen som ventes i mars.

Det som derimot er ganske sannsynlig, er at den nye 9,7-tommers Ipad Air 3 får fire høyttalere, akkurat som Ipad Pro. Dobbelt sett med stereohøyttalere vil gjøre den nye Ipad-en enda mer attraktiv enn tidligere versjoner for strømming av musikk og video.

Erfaringene fra Ipad Pro er at fire høyttalere bidrar til nærmest krystallklar lyd samme hvilken vei man holder nettbrettet – så sant man ikke plasserer fingrene rett over høyttalerutgangene, så klart.

Norsk tastatur, takk!

Ipad Pro kom også med en annen nyhet: Smart Connector. Dette er en elegant kontaktløsning med toveis overføring av data og strøm slik at man slipper å fikle med Bluetooth-oppsettet for å kunne bruke eksternt tastatur.

Vi får imidlertid håpe at Apple får orden på produksjonslogistikken når det gjelder eventuelt nytt Smart Keyboard for Ipad Air 3. Smart Keyboard er navnet på det nye tastaturet for Smart Connector som kom med Ipad Pro, men som først nå er blitt tilgjengelig i Norge, sterkt forsinket – og i skrivende stund bare med amerikansk-engelsk tastaaturoppsett.

Hva med bedre kamera?

Ryktene sier at baksidekameraet på Ipad Air 3 vil bli supplert med en LED-blits, slik man finner det på Iphone, men ikke på noen Ipad-modeller til nå, ikke engang til Ipad Pro.

Man kan sikkert innvende at det ikke er noen vits i å bygge inn et flott kamera med blitsløsning i Ipad Pro, for det er lite hensiktsmessig å bruke et så stort nettbrett til fotografering i stor skala. Men vi har de siste årene sett ganske mange eiere av 9,7-tommers Ipad-er – og Ipad Mini – bruke dem til fotografering, og da kunne Ipad Air 3 kanskje bli enda mer attraktiv hvis nettbrettet kunne få samme kamera som nyeste Iphone.

Iphone har 12-megapikslers hovedkamera og fem-megapikslers FaceTime-kamera, mens Ipad-ene til nå, inkludert Ipad Pro, bare har åtte-megapikslers hovedkamera og 1,2-megapikslers Facetime-kamera.

Neppe 3D Touch

Ryktene spriker når det gjelder spørsmålet om 3D Touch-skjermflate. 3D Touch er et av de store salgsargumentene for de nyeste Iphone-modellene og er også lagt inn i styreflaten i fjorårets 12-tommers Macbook.

Noen tror det kommer på Ipad Air 3, mens den kjente koreanske analytikeren Min-Chi Kuo, som ofte har rett i sine spådommer, har gått ut og sagt at produksjonsmessige forhold gjør at dette ikke kommer for noen Ipad foreløpig.

Uansett – ryktene sier at lanseringen av Ipad Air 3 vil skje i midten av mars. Det kan fortsatt gå noe tid etter det før det nye nettbrettet blir tilgjengelig i butikkene.