TÅLER VANN: Iphone 8 og 8 Plus er støv- og vanntett i tråd med IP67-normen. (Foto: Apple)

Kommer langt med Iphone 8

Iphone X er dyr. Altfor dyr for mange. Men man kommer et godt stykke på vei med Iphone 8. Særlig Plus-modellen.

Med den rådyre jubileumsmodellen Iphone X utfordrer Apple lojaliteten til sine ivrigste tilhengere, hevdet CNN i en av sine nyhetssendinger morgenen etter Apples Iphone-høstslipp. En lansering som ble fulgt like tett av generelle nyhetsmedier som av teknologimediene.

Mange synes sikkert at 10.990 kroner er for mye å betale for en mobil. Dette er startprisen på den nye Iphone X med 64 gigabyte lagringsplass. For ikke å si 12.690 kroner, som man må ut med hvis man vil ha den med 256 GB.

Kan spare tusener

Den nye Iphone 8, lansert samtidig, vil til sammenligning ha en startpris på 7.790 kroner, altså for 64 GB-modellen. Med 256 GB blir prisen 9.490 kroner. Begge altså 3.200 kroner billigere enn sine respektive Iphone X-søsken.

Forskjellen blir riktignok mindre om man går for den større, men mer sammenlignbare Iphone 8 Plus-modellen. Da er man oppe i 8.890 kroner for 64 GB-modellen og 10.590 kroner med 256 GB. Man sparer 2.100 kroner på å styre unna Iphone X.

De som synes at Iphone 8-modellene også er for dyre, men likevel ønsker seg en Iphone, bør notere seg at samtidig med lanseringene 12. september satte Apple Norge ned prisene på de foregående iPhone 6-, 7- og SE-modellene som fortsatt er i salg, med rundt eller litt mer enn en tusenlapp.

Den billigste Iphone-en på det norske markedet i dag koster dermed 3.890 kroner, altså under en tredjedel av Iphone X-toppmodellen.

Dette ble mye om pris og lite om ny teknologi, men prisene kommer ofte i fokus når Apple lanserer nye produkter, så det var greit å få den saken unna.

Ny teknologi

Nye Iphone X er Apples teknologifyrtårn som skal vise veien fremover. Men man får med en god del av de teknologiske fremskrittene fra Iphone X også i de nye iPhone 8 og 8 Plus – se annen artikkel om Iphone X.

TRÅDLØS LADING: De nye Iphone-ene er konstruert med glasskarosseri og er derfor velegnet til trådløs lading. (Foto: Apple)

Det man ikke får med, er en tilnærmet rammeløs OLED-skjerm med høyere oppløsning, Face ID-ansiktsgjenkjenning og portrettmodus og portrettlyssetting på selfie-kameraet. Dessuten er ikke hovedkameraets teleobjektiv fullt så lyssterkt som på Iphone X, f/2,8 mot f/2,4.

Forskjellen høres liten ut, men den kan utgjøre forskjellen på bilde med og uten synlig bildestøy når man fotograferer i dårlig lys.

Her snakker vi for ordens skyld om Plus-modellen av Iphone 8, med 5,5-tommers skjerm. Den ordinære Iphone 8-modellen med 4,7-tommers skjerm har hovedkamera med bare ett objektiv og mangler dermed noen av de avanserte foto- og videofunksjonene i 8 Plus og X.

A11 Bionic

Iphone 8- og X-modellene deler imidlertid den kanskje viktigste nyskapingen fra Apple for denne Iphone-generasjonen, den nye prosessorbrikken A11 Bionic, som Apple hevder er den kraftigste brikken i en smarttelefon noensinne.

Vi snakker om en sekskjerners prosessorarkitektur med to ytelseskjerner som skal være 25 prosent raskere enn hos forgjengeren, A10 Fusion-brikken, samt fire mer strømsparende såkalte effektivitetskjerner som er 70 prosent raskere.

En ny ytelseskontroller styrer alle kjernene mer effektivt enn før.

Brikken har også en integrert grafikkprosessor med trekjerners-arkitektur, noe som skal øke grafikkytelsen med 30 prosent.

Som med Iphone X blir også kameraene i iPhone 8 Plus kalibrert på fabrikken for å gi best mulig opplevd virkelighetseffekt (AR), med nye gyroskoper og akselerometre som skal kunne spore bevegelser mer nøyaktig enn før. Dette skal bidra til å gjøre disse mobilene attraktive for dem som utvikler AR-løsninger – både for spill og for eksempel opplæring.

Bedre kamera

Selv om hovedkameraet er på de nye modellene fortsatt har en oppløsning på 12 megapiksler, som på iPhone 7/7+, er de forbedret med fysisk litt større bildesensor, nytt fargefilter og dypere piksler. Sammen med en bedre signalprosessor skal dette bidra til mer avansert bildegjengivelse, større fargerom og raskere autofokus i dårlig lys, samt bedre HDR-bilder – bilder med bedre evne til å gjengi både skygge- og høylyspartier uten at skyggene går i sort og de lyse partiene blir helt utblåst.

8- og X-modellene deler dessuten nyskapingen Quad-LED True Tone Flash, en forbedring av LED-blitsen som bidrar til bedre lyssetting. Både 8 Plus og X har den nye portrettmodusen med portrettlyssetting som skal gi bilder som ser ut som om de er tatt i profesjonelt atelier.

TRE FARGER: Iphone 8-familien fås i tre farger, stellargrå, sølv og gullfinish. (Foto: Apple)

Det gjenstår naturligvis å se hvor godt dette fungerer. Den digitale bokeh-funksjonen som gir myk portrettbakgrunn i bilder tatt med Iphone 7, har fått en del kritiske merknader fra profesjonelle fotografer som ikke synes effekten ser helt naturlig ut.

Både Iphone 8-modellene og Iphone X har forbedret 4K-video fra Iphone 7, opp fra 30 til 60 bilder per sekund i 4K-modus. De kan dessuten ta opp sakte film i 1080p-oppløsning på opptil 240 bilder i sekundet, dobbelt så kraftig slowmotion-modus som hos Iphone 7.

Ettersom både Iphone 8-modellene og Iphone X nå bokstavelig talt bor i glasshus, kan alle lades trådløst. Her satser Apple på den såkalte Qi-standarden, som betyr at også tredjeparter ventes å utvikle ladeløsninger som kan brukes av disse mobilene.

Qi – uttales tsji – er et kinesisk ord for energiflyt og er navnet på en standard for trådløs induktiv lading på opptil fire meter avstand.

Ikea er blant samarbeidspartnerne til Apple, så snart kan du lade Iphone-en trådløst mens du handler møbler.

Langt på vei

Selv om Iphone X foreløpig er alene om den avanserte ansiktsgjenkjenning som ikke bare gir ID-kontroll, men også animerte emojier, av Apple kalt Animoji-figurer, deler mobilen mye teknologi med Iphone 8 og særlig Iphone 8 Plus.

Synes man X-modellen er for dyr, er Iphone 8-modellene altså et alternativ, selv om det er i en litt mer traust, om kanskje ikke akkurat gammelmodig innpakning.

Norge står på listen over land der man kan bestille Iphone 8 og 8 Plus fra 15. september. Leveringen starter 22. september.