IOS 10.3: Apples operativsystem for Iphone og Ipad er først ute med det nye APFS-filsystemet. (Foto: Apple)

Nøler med nytt filsystem

Apple-brukere har det travelt etter at Apple nå har oppdatert alle sine fire operativsystemer og flere sentrale programmer.

For brukere som er dypt inne i Apples økosystem, kan det være mange enheter å oppdatere.

Noen vil kanskje være skuffet over at Mac-brukerne foreløpig ikke får det nye filsystemet Apple File System (APFS), men fortsatt må leve med det gamle HFS+-filsystemet. APFS er imidlertid klart for IOS-enheter nå.

Hovedpunktene for hvert OS

MacOS 10.12.4: Nå får også Mac-brukerne Night Shift, en skjermløsning som Iphone- og Ipad-brukere har hatt tilgang til en stund og som forhåpentlig har gitt dem bedre nattesøvn.

IOS 10.3: IOS-brukerne får det nye filsystemet Apple File System (APFS), som etter hvert skal erstatte Apples eldgamle filsystem HFS+ på alle Apple-plattformer. Men foreløpig ser det ut til at Apple nøler med å innføre denne løsningen på Mac-ene. Der holder Apple fortsatt fast på et filsystem som har sine røtter over 30 år tilbake i tid.

Nettstedet Tidbits anbefaler for øvrig IOS-brukere til å vente en uke eller to før de oppdater, nettopp av hensyn til faren for at APFS-systemet ennå er så ferskt at det kan skape problemer.

WatchOS 3.2: Eiere av Apple Watch-klokker kan glede seg over en ny teatermodus som hindrer at klokka slår seg på og begynner å plinge og lyse midt under en teaterforestilling, kinoforestilling eller lignende for å varsle om noe. For eksempel at nå er det på tide å reise seg, strekke litt på beina og gjøre noen fysiske øvelser. Skjermen forblir sort inntil man tapper på den.

(OPPDATERT 29. mars: Apple har valgt å kalle teatermodus for Kinomodus i Norge. Funksjonen aktiveres ved at man sveiper oppover for å få frem innstillingene og deretter klikker på symbolet for – teatermasker.)

TvOS 10.2: Oppdateringen av tvOS dreier seg mest om sikkerhetsfikser.

Sju betaversjoner

IOS versjon 10.3 for Apples mobile enheter, Iphone og Ipad, er endelig klar for massene etter hele sju betaversjoner. Nettopp på grunn av det nye filsystemet anbefaler amerikanske Macworld at man er nøye på å ta en sikkerhetskopi av enheten før man oppgraderer.

Våre kolleger hos svenske Macworld advarer om at nettopp det nye APFS-filsystemet gjør at mange vil oppleve at selve oppdateringen tar lengre tid enn vanlig, fordi hele filsystemet må bygges om. Undertegnede opplevde imidlertid at oppdateringen av en Ipad 7 Plus ble unnagjort på godt og vel ett kvarter.

En av konsekvensene av skiftet til det nye filsystemet kan være at man får frigjort litt lagringsplass. Dessverre fikk ikke jeg sjekket status før jeg oppgraderte min Iphone, så jeg kan ikke si om dette ga noe utslag i mitt tilfelle. Ubetenksomt.

Etter hvert ventes APFS-filsystemet å overta også i MacOS, TvOS og til og med WatchOS. Blant fordelene med APFS er at det er bedre tilpasset moderne flash-lagringsmedier, og det er utviklet med tanke på kryptering.

Blant nyhetene ellers i IOS 10.3 er en funksjon for å finne igjen de nye trådløse øreproppene til Apple, Airpods. Etter at Iphone og Airpods er blitt paret sammen, vil Finn min Iphone automatisk holde øye med hvor Airpods befinner seg.

En annen nyhet er en Podcast-widget som gjør at man kjappere enn før kan fortsette å høre på sin favoritt-Podcast.

I Innstillinger har man fått en ny Apple ID-seksjon – med portrett – der man kjapt kan sjekke Icloud-lagringsplass, rydde opp i hvilke enheter man har registrert på ID-en sin og mye annet.

IOS 10.3 er utviklervennlig. Nå kan man kjapt skrive en vurdering eller anmeldelse av en app uten å måtte gå til App Store, noe app-utviklerne håper vil gi flere nyttige tilbakemeldinger fra brukerne. Det er også blitt lettere for utviklere å skifte ikon på apper som brukerne har installert.

I Apples kart kan man nå holde fingeren over værsymbolet nederst til høyre og deretter trykke én gang til for å få frem en værprognose for stedet man er på for de neste seks timene.

CarPlay er blitt forbedret slik at det er lettere å veksle mellom medier, meldingstjenester og reiseapper uten å måtte gå innom Hjem-skjermen.

Andre forbedringer omfatter bedre oversikt over hvor mye lagringsplass de forskjellige appene legger beslag på i Icloud.

Nattlys – ikke for alle

Night Shift – et begrep Apple åpenbart ikke har tenkt å fornorske – innfører en funksjon vi har hatt en stund på Iphone og Ipad til nå også å gjelde for Mac, med at skjermen svitsjer gradvis til mindre blått og mer gult lys på kvelden og om natta.

Dette skal bidra til at nattesøvnen blir bedre selv om man stirrer på en dataskjerm langt utover kvelden, ifølge forskere som har jobbet med denne problemstillingen. Tror man ikke noe på det, kan man bare la være å aktivere funksjonen.

Night Shift forutsetter imidlertid at man har en forholdsvis ny Mac. Her er listen:

  • Macbook Air fra midtveis i 2012 eller nyere
  • Macbook fra tidlig i 2015 eller nyere
  • Macbook Pro fra midtveis i 2012 eller nyere
  • Mac Mini fra sent i 2012 eller nyere
  • Imac fra sent i 2012 eller nyere
  • Mac Pro fra sent i 2013

For Mac-brukere med flere skjermer fungerer løsningen bare på hovedskjermen, det vil si den som er definert til å vise menylinjen.

Øvrige endringer i MacOS 10.12.4 er forholdsvis beskjedne eller for spesielt interesserte. For eksempel har Siri lært seg å forstå scoringstabeller og statistikk i cricket, og Siri forstår nå diktering av kinesere bosatt i Shanghai.

Forhåndsvisningsprogrammet har fått noen forbedringer i rendringen av PDF-dokumenter, og Apples epostprogram Mail har fått noen feilfikser. Oppdateringen inneholder også en del andre mindre rettelser.

Mer Siri på Apple Watch

Hvis man vil oppdatere sin Apple Watch til WatchOS 3.2, må man først oppdatere sin Iphone til IOS 10.3. Deretter må man sjekke at klokken har en batteristatus på minst 50 prosent og er koblet til laderen. WatchOS-oppdateringen lastes ned gjennom Watch-appen på Iphone.

Oppdateringen inneholder blant annet økt funksjonalitet for Siri-stemmekommandosystemet. Man skal kunne starte treningsøkter, sende meldinger, utføre betalinger og mye annet, ifølge Apple.

TvOS 10.2

Apple TV-systemet er nå altså oppdatert til TvOS 10.2.

Forbedringene skal blant annet gjøre det enklere å navigere i menysystemet på TV-skjermen som Apple TV er koblet til. En av funksjonene er akselererende rulling av listene på skjermen.

Ved hjelp av TvOS 10.2 får man også utnyttet funksjonen som ble introdusert i Itunes versjon 12.6 med at man kan se leide filmer på hvilken som helst enhet man ønsker, uavhengig av hvilken enhet man brukte til å leie filmen.

For å kunne utnytte denne muligheten på Iphone og Ipad, må disse enhetene være oppgradert til ISO 10.3.

Iwork-oppdatering

Apple har i denne runden også oppdatert sin kontorprogramvare i Iwork-familien: Keynote, Pages og Numbers.