Foto: Apple
Foto: Apple

Dette er M2

Her er siste skudd på stammen for Apple Silicon

Publisert

Under WWDC 2022-åpningstalen annonserte Apple den nye M2-prosessoren.

Etter introduksjonen av M1, den første egenutviklede prosessoren for Mac-maskiner, er dette neste generasjon Apple Silicon. Og i år, som i fjor, er det intro-modellene som først får gleden av nyheten. Det er MacBook Air, og den minste MacBook Pro.

Også M2 er bygd på en 5nm-prosess, men Apple har gjort brikken større for å kunne klemme inn flere transistorer. Faktisk ikke mindre enn 20 milliarder av dem. Dette kommer både CPU, GPU og NPU til gode, og etter egne opplysninger er denne modellen opptil 18% raskere enn første generasjon.

Verd å merke seg er på den ene siden at Apple fremdeles ikke har lansert en Mac Pro med Apple Silicon, og dessuten også at den nye M2-brikken faktisk ikke har høyere ytelse enn Pro-utgaven av M1-generasjonen som sitter i kraftigere skrivebordsmodeller.

Disse Pro- og Max-utgavene bygges slik at de i Ultra topp-modellen antall prosessorer på samme brikke ved at de "sveiser" sammen to Mac-brikker til en større pakker. Vi forventer at også M2-brikkene får denne behandlingen, og blir å finne i Mac Pro-modellen senere i år.

CPU-en har opptil 8 kjerner, og grafik-enheten opptil 10 kjerner. Her skal ytelsesforbedringen ligge på opptil 35%, og det er der vi ser den største forbedringen. Nettopp grafikken skal ha vært et ankepunkt mot den opprinnelige M1. I tillegg skal den kunstige intelligensen i det nevrale nettverket være opp mot 40% raskere.

Oppbyggingen og fordelingen av kjernene er iht. 9to5Mac like i M2 som for M1: Fire kjerner er strømsparende effektivitets-kjerner, og fire er høy-hastighetskjerner. Grafikkjernen kan yte opptil 10 TFLOPS. Den samme måleenheten for det nevrale nettverket oppgis til å være 15,8 TFLOPS. Det omforente minnet makser ut ved 24GB og er av typen LPDDR5-6400 med en båndbredde på 100 GB/s - noe som vil bidra vesentlig til ytelsen.

Forresten kan vi notere oss at Qualcomm-sjefen i et intervju med Cnet sier at selskapet akter å produsere brikker, kalt Nuvia, som er raskere enn Apple M2-chips.