IOS: Kloninger av iOS for klokke og TV (Foto: Apple)
IOS: Kloninger av iOS for klokke og TV (Foto: Apple)

Her er watchOS 3 og tvOS 10

Se høydepunktene i de nye operativsystemene for Apple Watch og Apple TV.

Publisert Sist oppdatert

Apples årlige utviklersamling, WWDC 2016, er godt underveis. Alle de fire operativsystemene har fått vesentlige oppgraderinger, inkludert watchOS og tvOS.

De kommende versjonene blir henholdsvis v3 for watchOS og v10 for tvOS. Sistnevnte kommer kanskje noe overraskende, men betraktes av Apple som et iOS-derivat og derav navngivningen. Men OS-et vil kun være aktuelt for siste generasjon av Apple TV-boksen, v4. 

Endelige versjon til sluttbruker vil bli tilgjengelig i løpet av høsten, og som sedvanlig gratis.

watchOS 3

Blant de mange nyhetene til håndleddet kan vi kanskje unnagjøre den mest iøynefallende først: Nye digitale urskiver, deriblant Minnie Mus! Du kan til og med matche fargen på kjolen hennes til remmen. Og det fine er at du nå kan bytte raskt mellom ulike urskiver ved bare å sveipe sideveis på skjermen.

På et mer praktisk plan er det spesielt den betydelige hastighetsøkningen vi kan se frem til. Apper vil nå starte bortimot umiddelbart.

Dock

Og siden det kan være litt fumlete å starte apper med dagens løsning, har Apple nå lansert en egen dock (ikke ulik macOS) for favorittprogrammene. Disse kalles opp med trykk på sideknappen (den under kronen), og så sveiper man enkelt mellom disse. Veldig praktisk.

I tillegg til å kalle opp den nye docken vil sideknappen også kunne brukes til å sende en SOS-melding i nødstilfeller. Etter at en  slik melding er utløst, vil skjermen også vise et Medical ID tilsvarende det vi finner på iPhone.

Apple har videreutviklet den timesvise påminnelsen om å reise seg og gå seg en tur, og da tilpasser den også til rullestolbrukere - som nå får beskjed om å rulle seg en tur. Også bevegelsessensoren er nå kalibrert og tilpasset bruksmønsteret for rullestolbrukere.

Pust ut

En ny app har også kommet til, kalt Breathe. Den vil minne deg på å ta en grundig pustepause i ny og ne, og finne litt indre ro i en travel hverdag. Tenk Mindfullness. Pust ut.

Fitness-appen har fått en sosial komponent, slik at man kan følge og utfordre andre.

Og de famøse aktivitetsringene har nå fått enda mer data. I tillegg åpner Apple opp sensorene i klokken for tredjeparts-utviklere, slik at apper som Runtastic, Runkeeper, og MapMyRun kan integreres.

Å svare på meldinger er også enklere, og du kan skrible bokstaver med fingrene og få disse oversatt til tegne med OCR. Også funksjoner som animerte bakgrunner og usynlig blekk fra iOS 10 kommer til sin fulle rett her.

Smart klokke for smart hjem

Smart-klokken virker også sammen med smart-hjemmet, og kan kontrollere HomeKit-basert utstyr i hjemmet som garasjeport, portvideo eller lyspærer.

Og i sambruk med den nye macOS-versjonen Sierra kan klokken benyttes til å åpne maskinen fra låse-skjerm, slik at man slipper å angi passord manuelt.

Du kan lese mer om watchOS 3 hos Apple her.

tvOS 10

Vi minner om at v10 for Apple TV kun bli tilgjengelig for fjerde generasjon av mediespilleren. Nytt med denne siste utgaven er muligheten for å laste ned apper fra App Store, og nytt er at dette faktisk skjer automatisk dersom en TV-kompatibel app lastes ned til en iOS-enhet.

Fjernkontroll-appen for iOS oppdateres også, og den skal også kunne fungere på eldre versjoner av den lille sorte.

Single Sign On

Nytt er også såkalt SSO (Single Sign On). Dette vil være mer aktuelt for dem som får innhold som TV-sendinger i apper som inngår i et kabelabonnement, slik at det holder med å logge seg på med tilbyder-innstillingene. Det kan selvfølgelig hende at også TV-nettverk som NRK, Discovery eller TV vil kunne bruke slike løsninger for sine ulike produkter som enten krever eller tilbyr brukerpålogging.

Siri-integrasjonen utvikles stadig, og det ser vi også i denne utgaven. Dette går blant annet på søk i innhold og apper fra tredjepart, så det gjenstår å se hvilket omfang og anvendelse det får her til lands. 

Full kontroll

Nytt er også av tvOS 10 nå åpner for at apper kan utvikles til kun å støtte (og kreve) en tredjeparts-kontroller, som Steel Series. Spesielt relevant for spill.

Utviklerene har fått tilgang til mange nye verktøy i kulissene, men til slutt nevner vi en lenge etterlenget Dark Mode med mørkt brukergrensesnitt som er spesielt attraktivt for hjemmekino-løsninger.