S4: Større skjerm, samme urremmer. (Foto: Apple)
S4: Større skjerm, samme urremmer. (Foto: Apple)

Apple Series 4

Apple har som forventet lansert en solid oppdatering til smarturet Apple Watch. Større skjerm og nye helserelaterte funksjoner er høydepunktene. 

Publisert Sist oppdatert

Apple har lansert Apple Watch Series 4.

Den er redesignet og nykonstruert, og fokuserer spesielt på helserelaterte funksjoner. Apple Watch er smartur nummer en globalt.

Nytt design

Skjermen er mer enn 30 prosent større og sitter i en tynnere og mindre urkasse. Det nye grensesnittet gir mer detaljert informasjon enn tidligere med flere såkalte komplikasjoner.

Og forresten, nå kommer den også i gullfarget rustfritt stål.

Uret kommer i to (større) størrelser – 40 mm og 44 mm. Høyttaleren har 50 prosent høyere lydstyrke og er optimalisert for Siri og Walkietalkie, telefonsamtaler som ikke er tilgjengelig i Norge ennå. Også nye dynamiske urskiver finnes.

Baksiden er laget i en svart keramisk utførelse med safirglass som lar radiosignaler passere. Den digitale kronen på siden kan nå gi taktile, følbare tilbakemeldinger for en mekanisk følelse.

Men selv om den nye modellen er tynnere enn dagens, varer batteriet like lenge – hele dagen med normal bruk og hele seks timer med GPS, nok for en maraton.

Helsefunksjoner

Series 4 har et nytt akselerometer og gyroskop som kan registrere harde fall, og til og med sende meldinger til nødsentralen eller til pårørende om man blir liggende urørlig for lenge etter et slikt fall.

Klokken har nå også en elektrisk hjertemåler, designet av Apple selv, som kan ta EKG (elektrokardiogram) med en ny app. Denne leveres senere i år, men først bare i USA.

Apple Watch tar periodiske avlesninger av hjerterytmen i bakgrunnen, og sender en varsling dersom den registrerer uregelmessig hjerterytme som kan være et tegn på atrieflimmer.  Dette lanseres først kun i USA senere i år. Klokken kan også varsle brukeren dersom hjerterytmen går over eller under spesifikke grenseverdier.

Alle målingene, de respektive klassifiseringene og eventuelle symptomer som registreres, lagres i Helse-appen i form av et PDF-dokument som kan deles med helsepersonell.

Urremmer og Nike+

Alle dagens urremmer til Apple Watch kan benyttes også på nye Series 4. 

Den nye kolleksjonen Apple Watch Nike+ kommer med redesignede Nike-urskiver som matcher de nye remmene, blant annet Pure Platinum/Black Sport Band og Summit White Sport Loop med reflekterende fibre for økt sikkerhet i mørket.

Apple Watch Hermès kommer nå også med et elegant utvalg remmer med fargeblokker i kontrastfarger og eksklusive urskiver som endrer farge hvert minutt. Disse er ikke direkte tilgjengelige for salg i Norge.

watchOS 5

Med watchOS 5 kan man høre på podkaster med Podkaster-appen på Apple Watch, og strømme en hvilken som helst podkast i katalogen med Siri.

Apple Watch Series 4 inneholder en ny S4-brikke med en spesialbygd 64-bits tokjerners prosessor.

LTE-modellen blir dessverre ikke tilgjengelig i Norge med det første.

Pris

Apple Watch Series 4 (GPS) koster fra 4.390 kroner. Dagens Series 3 blir tilgjengelig til en rimeligere pris fra 2.290 kroner. Bestilling fra 14. september, og tilgjengelig for salg over disk uken etter. Nike+ modellene er tilgjengelige fra 5. oktober. 

Kunder som kjøper Apple Watch fra Apple, får tilbud om gratis personlig oppsett i butikk eller på nettet.

Via Apple