APPLE TV: Nå er Apples sterkt forbedrede Apple TV kommet i salg også her til lands. (Foto: Apple)

Nye Apple TV tilgjengelig i Norge

Nå er det mulig å bestille den nye Apple TV-versjonen her til lands. Leveringstiden oppgis til 3-5 dager hos Apples nettbutikk.

Apple har som mål å sitte i førersetet når den store forvandlingen av våre TV-vaner kommer i gang for fullt. Stikkordet er apper. Det er apper som er fremtiden for TV, sier Apple, som har bygd et helt nytt operativsystem for TV-plattformen kalt TVOS.

Ikke lenger bare hobby

Nye Apple TV er totalt ombygd fra den enkle hobby-boksen som Apple har levert tidligere. Begrepet hobby i tilknytning til selskapets forhold til Apple TV er ikke bare en slengbemerkning fra vår side, men en referanse til et utsagn som nå avdøde Apple-sjef Steve Jobs kom med under åpningstalen sin på Macworld-messen i 2007.

Nå mener Apple alvor, og det  gjenspeiles både i tv-boksen, fjernkontrollen og ikke minst prisen.

Fjernkontroll med touch-overflate

Fjernkontrollen skal for eksempel gjenspeile bruken av touch-skjermen på en Iphone, selv om fjernkontrollen brukes mot en enhet som befinner seg flere meter unna.

Derfor har den nye Apple TV-fjernkontrollen fått en slags touch-skjermoverflate på en del av fronten. Hvis man lar fingeren gli over fjernkontrollen og så stopper, kommer den valgte filmen opp på TV-en.

Fjernkontrollen kan også brukes til å aktivere talekommandoer via Siri-system, noe som blant annet skal gjøre det svært enkelt å utføre avanserte søk med sorteringsmuligheter.

Under lanseringen i San Francisco i september skrøt Apple mye av detaljer som nye pauseskjermbilder i langsom kino. Apple TV gjør det også enkelt å kjøre musikken fra Apple Music via TV/hjemmekinoanlegget.

TVOS

Apple TV har lansert et nytt operativsystem for Apple TV, kalt TVOS, noe som har skapt store forventninger om mange nye apper for Apple TV fra tredjepartsutviklere.

Mange nye spill myntet på TV-en i stua er også ventet i kjølvannet av nye Apple TV – en del er allerede kommet.

FORNYELSE: Ny Apple TV med mangedoblet lagringsminne og touch-basert fjernkontroll. (Foto: Apple)

Motebransjen har dessuten kastet seg over Apple TV med shopping fra sofaen via Apple TV, og en rekke interaktive sportsapper er underveis.

Tekniske forbedringer

Nye Apple TV byr også på mange forbedringer på maskinvaresiden. Selv om fjernkontroll fortsatt har infrarød styring, kommuniserer den via Apple TV-boksen via Bluetooth, så man slipper å peke i en bestemt retning.

Fjernkontrollen har akselerometer og gyrokontroll, og Apple markedsfører den som en avansert spillkontroller.

Den lades opp via Lightning-kontakt, og hver opplading skal gi nok strøm til flere måneders daglig bruk.

Lagringskapasiteten mangedobles i nye Apple TV, fra åtte gigabyte til enten 32 og 64 gigabyte. Apple signaliserer at 32 GB er nok hvis man hovedsakelig har tenkt å bruke Apple TV til å strømme filmer, TV-programmer og musikk eller bruke den til noen få apper og spill. Men hvis man har tenkt å laste ned og bruker flere apper og spill, anbefaler Apple 64 GB lagringsplass.

Det er lenge siden forrige Apple TV-oppdatering, og den nye har fått mye kraftigere prosessor i form av Apples 64-bits A8-brikke.

Selve Apple TV-boksen er blitt nesten dobbelt så tung som forgjengeren og veier nå 425 gram. Høyden er økt fra 23 til 35 mm, mens dimensjonene ellers er som før, 98 x 98 mm.

Blant de tekniske forutsetningene for å bruke Apple TV er at man har TV med HDMI-tilknytning og oppløsning på 1080p eller 720p.

Prisene

32 GB-versjonen koster cirka 1.700 kroner, mens 64 GB-utgaven fås for cirka 2250 kroner.

Den gamle Apple TV-en vil fortsatt være å få kjøpt til rundt 700 kroner.