IPHONE 6S: 3D Touch (Foto: Apple)

Iphone 6s-høydepunkter

Har du fått deg ny Iphone? Her er de beste funksjonene, og de beste appene som støtter 3D Touch.

Publisert Sist oppdatert

Fått deg ny Iphone 6s? Grattis! Her er skrytelisten til partybruk:

3D Touch er opplagt den store nye funksjonen. Bruk den trykksensitive skjermen til å trykke hardere for å fremkalle spesielle funksjoner som for eksempel forhåndsvisninger av epost og meldinger, og trykk ekstra hardt for å poppe innholdet fast opp på skjermen i full størrelse.

Mange apper støtter nå også 3D Touch ved at du kan trykk-klikke på ikoner på hjemskjermen for å få opp snarveier til app-spesifikke funksjoner. Litt som å høyre-klikke på Mac-en, bare enda mer intuitivt og raskere. Og du får haptisk tilbakemelding fra Taptic-motoren med vibrasjon.

Mange av Apples egne apper i IOS 9 har fått støtte for dette, og i tillegg nevner vi disse appene: Apple Store, Shazm, Instagram, Hipstamatic, Pinterest, Twitter, Dropbox, Imovie, Pccalc, Workflow, Scanner Pro, Evernote, Things og flere til.

Live Photos er opplagt også en funksjon som er misunnelsesverdig og som lett lar seg vise frem. I Kamera-appen finnes det nå et nytt ikon for dette, og på denne måten fanger du små animerte bilder som har halvannet sekund live-video før og etter selve bildet. Litt som bildene i Harry Potter-avisen.

4K-opptak er en annen kamerafunksjon som kun er tilgjengelig på Iphone 6s, og har du tilgang til en 4K-skjerm eller kinosal så er det bare å gå amok. Men husk: Ett minutt 4K-video koster cirka 375 MB med lagringsplass. 

Rosegull er den siste funksjonen vi nevner. Ikke en funksjon, egentlig - mer et attributt. Men definitivt noe som signaliserer at du er i besittelse av siste generasjon magi fra Cupertino. Kjekt, siden det ytre ellers er ganske så likt.

Aluminiumslegeringen som er benyttet er for øvrig brukt i flyindustrien og er mer motstandsdyktig mot bøyning enn forrige generasjon. Kan komme godt med dersom du både liker å ha telefonen i baklommen, og har en tendens til å glemme dette før du setter deg.

Se en IDG Macworld-video samt en Apple promo-video nedenfor.