MACWORLD

Foto: Generert med kunstig intelligens - DALL-E

Godkjenner likevel egen app-butikk for Epic Games

Apple misliker "Install"-knapp men tillater likevel egen app-butikk for Fortnite innen EU

Publisert

Den episke krangelen mellom Apple og Epic Games fortsetter, men har kanskje roet seg innen EU.

Den juridiske uoverenskomsten mellom de to selskapene har pågått en god stund, og begynte med at sistnevnte valgte å omgå reglene i AppStore ved å lede kunder over på deres egne betalingsløsninger. Apple mistet dermed sin andel av omsetningen, som benyttes til utvikling og drift av AppStore-økosystemet.

Hvor mye er rimelig at Apple tar i proveny for innhold som selges gjennom en app, som de tross alt ikke har utviklet selv? Dette betimelige spørsmålet har mange stilt, og det gjelder også for Google Play og andre aktører. 

Apple fremstiller det slik at AppStore ikke er utviklet for å tjene penger, og at inntektene går til utviklingen av plattformen. Siden bråket begynte har ratene blitt justert slik at de synker over et visst volum. 

Men det neste spørsmålet ble hvilke krav Apple kunne stille til tredjeparts-appbutikker som det måtte åpnes for innen EU, blant annet. Også der må apper godkjennes, og det må også betales en flat rate per enhet over et visst volum. Igjen, for drift og vedlikehold.

Vi har lenge lurt på for hvilke aktører det vil lønne seg å drifte en egen appbutikk med egne betalingsløsninger og den finansielle risikoen det bærer med deg. Men Epic Games (og Spotify) er kanskje kroneksemplene, gitt den relativt høye omsetningen. Epic har nå utviklet en slik løsning, men ikke fått den godkjent av Apple.

Uoverenskomsten skal ha stått over utseendet på en installerings-knapp, som Apple mente var for lik det grafiske uttrykket de selv benytter i den offisielle AppStore. Men har nå altså gitt etter, og krever kun at dette rettes i fremtiden. 

Dermed ser det ut til at alt ligger til rette for at Epic kan åpne sin egen butikk innen EUs geografiske grenser, og at Fortnite dermed kan komme tilbake til iOS. Igjen: Innen EU.