AR: Det fysiske rommets tre dimensjoner møter digital 3D. (Foto: Visible Body)

Menneskelig anatomi i utvidet virkelighet

Anatomy Atlas 2018 er et godt eksempel på et profesjonelt anvendelsesområde for AR på iOS. 

Publisert Sist oppdatert

Apples operativsystem for mobile enheter, iOS, ble verdens største plattform for AR da versjon 11 ble introdusert tidligere i år.

Oppdateringen inkluderer utviklerverktøy og -rammeverk med AR Kit for lett å kunne utvikle applikasjoner som tar ibruk teknologien uten at dette er et ressurskrevende foretak for utvikleren. 

Utvidet virkelighet

Det betyr ikke at utvidet virkelighet (Augmented Reality) er nytt i seg selv. Andre har benyttet egenutviklede teknikker for automatisk flategjenkjenning og orientering i rommet i lengre tid. Mange vil for eksempel huske Gule Siders AR-modus der man kunne få blendet inn vegvalg og retningsanvisning på skjermen når man så omgivelsene med kameraet.

Det er de mange retningsbestemmende sensorene i telefonen, slik som treaksers gyroskop og GPS-antenne, som bidrar til å posisjonere brukeren slik at digital informasjon og grafikk kan legges oppå bildet av virkeligheten.  

Anatomi 3D

Visible Bodys Human Anatomy Atlas 2018 Edition er kanskje den definitive appen for å studere alle mulige tenkelige detaljer ved det fysiske aspektet av menneskekroppen, enten du er student, profesjonell eller amatør.

Tidligere versjoner har nøyd seg med å vise kroppen i tre dimensjoner, med mulighet for å kunne skille mellom ulike lag eller visninger slik som nervesystem, blodbaner, nerver, muskler, skjelett, organer og liknende.

I årets nye versjon har også AR kommet til som en måte å visualisere menneskekroppen på. Dermed kan man projisere en tredimensjonal modell på en (bord)flate for nærmere inspeksjon.

Blant verktøyene man kan benytte er en disseksjonsmodus med kniv (kun en måte å fjerne objekter fra synsfeltet på), ulike animasjoner, kunnskaps-quizer, tverrsnitt av områder som hjernen, og selvfølgelig en lang rekke forhåndsdefinerte tematiske utsnitt av anatomien for undersøkelse.

Det finnes til og med animasjoner for en liten rundtur mellom ulike visninger. Og selvfølgelig rikelig med tekst, inkludert uttale av de medisinske og latinske uttrykkene. Alt i alt en både lærerik, informativ og underholdende app med flott grafikk.

Tilgjengelighet 

Human Anatomy Atlas 2018 Edition finner du på App Store til 11 kroner her. Oppgradering til full versjon (med alle animasjoner) koster 219 kroner.  Tilgjengelige språk er engelsk, fransk, tysk, italiensk, japansk, spansk og kinesisk. 

Du behøver en Phone 5S eller senere, eller en iPad Air, iPad Mini 2 eller senere. Nyere maskin med raskere prosessor gir smidigere animasjoner. Visible Body stilte en utgave velvilligst til disposisjon. 

Du kan lese mer om Human Anatomy Atlas hos Visible Body her. Sjekk ut en promo-video nedenfor.

Via Visible Body