AR: LEGO klare med nye konsepter. (Foto: Apple)

Nye AR-verktøy fra Apple

Apples satsning på utvidet virkelighet fortsetter med nye verktøy for utviklere. LEGO er ombord.

Publisert Sist oppdatert

iOS er verdens største plattform for AR – «augmented reality» eller utvidet virkelighet på godt norsk.

Og med lanseringen av ARKit 2 på WWDC 2018-konferansen får utviklere et nytt sett verktøy i kassen.

ARKit 2

ARKit 2 som plattform gjør det enklere å utvikle delte AR-opplevelser for iOS der flere kan ta del i den samme opplevelsen. Dette kan også bli vedvarende opplevelser i utvidet virkelighet knyttet til et geografisk sted, objekt-gjenkjenning eller sporing av bilder.

Apple lanserte samtidig et nytt AR-måleverktøy som del av iOS 12, en teknologi vi har sett fra andre utviklere, men nå altså som integrert del av eget operativsystem. 

Nytt filformat

I tillegg ble det lansert et nytt filformat kalt usdz, og som skal gjøre det enkelt å bake inn AR-innhold også på nettsider og filservere. Det vil bli mulig å dele innhold i Meldinger-appen, gjennom Mail, Filer-appen, nettleseren Safari samt Apple News.

Store programvarehus som Autodesk og Adobe er med på notene, og aktører som IKEA vil kunne bruke dette slik at du kan sjekke om sofaen passer inn i stuen ved å kunne vise objekter i sanne størrelse i kameraet.

Vedvarende deling

Delte AR-opplevelser gjør at flere personer kan spille det samme spillet eller ta del i den samme semi-virtuelle verdenen. Og ved at disse kan gjøres persistent, det vil si vedvarende, så kan man altså komme tilbake til disse gang etter gang. 

Det kunne for eksempel vært en AR-versjon av den klassiske sommer-aktiviteten kubbespill, eller en måte å få statuene i Vigelandsparken til å bevege seg. 

Sjekk ut en promo-video nedenfor. Via Apple