AR: Utvidet virkelighet uten kalibrering (Foto: Apple)

Se AR-eksempelvideoer

Utviklere er godt igang med å teste ut den nye, innebygde AR-teknologien i Apples kommende operativsystem for mobile enheter, iOS 11.

Publisert Sist oppdatert

Apple lanserte nylig iOS 11, og blandt de store nyhetene er den integrerte støtten for AR. Utviklere er godt igang med å teste teknologien i den første beta-versjonen.

AR/VR

Både VR og AR er teknologier som ble prominent demonstrert under WWDC 2017-utviklerkonferansen i begynnelsen av måneden. Når iOS 11 er klar for forbrukere til høsten vil nyere iPhone- og iPad-modeller representere den største installasjonsbasen av operative AR-enheter. 

Pokemon gå

AR på iOS er i seg selv ikke nytt, og vi husker for eksempel at Gule Sider var tidlig ute med å tilby en AR-løsning for iPhone. AR er forkortelsen for Augmented Reality, og oversettes blant annet til utvidet virkelighet. Det grunnleggende premisset er at du ser på virkeligheten på iPhone-skjermen via kameraet, og så kan programvaren legge til syntetiske 3D-objekter i tillegg. Har du spilt Pokemon Go så vet du hva det går ut på.

Når Apple nå lanserer utviklerverktøyet ARKit som en integrert del av iOS 11 så tar operativsystemet seg av all kalibrering.

Intet behov for QR-koder som må klistres på flater som orienteringsmarkør, eller andre manuelle flate-identifikasjoner. Sensorene i en iPhone står for den tredimensjonale orienteringen, og til og med kameraet benyttes til å identifisere lysforholdene der du befinner deg.  

Unity3D

ARKit snakker også med 3D-utviklingsverktøyet og spillmotoren Unity3D

Når iOS 11 blir tilgjengelig gratis for sluttbrukere til høsten vil de med iPhone 6 eller 7 - samt nye iPhone 8 - og iPad-modeller med matchende brikker (Apples egen ARM-prosessor A9 og A10) kunne ta del i denne nye muligheten. 

Sjekk ut de første eksemplene nedenfor. Se flere eksempler på AR-prosjekter på nettsiden MadewithAR her.

Du kan lese mer om ARKit på Apples utviklersider her. Du kan også se en video-introduksjon til rammeverket her.