PRO: Nettbrett mer proff enn pro-notebook (Foto: Apple)
PRO: Nettbrett mer proff enn pro-notebook (Foto: Apple)

iPad Pro utkonkurrerer MacBook Pro

"Post PC"-verdenen er i siget, og de nye iPad Pro-maskinene har ytelse som kan sammenliknes med - og tildels overgår - en proff-notebook.

Publisert Sist oppdatert

Nye iPad Pro, og spesielt med iOS 11-oppdateringen til høsten, er nærmere enn noensinne til å erstatte en tradisjonell datamaskin. Nå er også ARM-ytelsen på høyde med Intel-brikkene.

Mange tenker ofte på nettbrettene som konsum-enheter, mens en notebook er et verktøy for seriøs produksjon. Til en viss grad har det ligget noen begrensninger i operativsystemet til at en iPad fullt ut kunne konkurrere med en MacBook, men dette er i ferd med å forsvinne. Også muligheten for eksterne enheter som tastatur gjør at skillet mellom brett og bærbar snart er en saga blott.

To  verdener

Både operativsystem og maskinvare-plattform er fundamentalt forskjellig i en iPad og en MacBook.

macOS er en prinsipielt åpen plattform, mens iOS er grunnleggende lukket med tanke på sikkerhet, effektivitet og stabilitet. Dette har en viss pris, men etter ti års utvikling er også det mobile operativsystemet snart fullvoksent med multitasking. 

ARMer og bein

Også innmaten er ulike på de to plattformene - en MacBook kjører en bransjestandards Intel-brikke med X86/X64-instruksjonssett, mens iOS-enheter kjører på Apples egendesignede A-serie silikon som er skreddersydd over ARM-arkitekturen, og da spesielt giret mot lav energiforbruk og lang batterilevetid. Også Microsoft har vist interesse for ARM-arkitekturen nylig, både med Windows RT og nå også med Windows 10 for ARM.

Nylig lanserte Apple både helt nye iPad Pro-modeller samt oppdaterte MacBook Pro-maskiner. Og noen har kjørt ytelsestester mot begge, og det er interessante funn. GPU/CPU-benchmarks er ikke nødvendigvis representative for ordinære bruksaspekter i den virkelige verdenen, men gir en god indikasjon på potensialet i en maskinvareplattform.

Barefeats fant at MacBok Pro-modellene klart kom best ut innen enkeltkjerne-ytelse på sentralprosessoren. Derimot er A10X Fusion-brikkene i iPad Pro utrolig effektive på flerkjerne-ytelser, og fullt på høyden med den bærbare storebroren. Og på grafikk-tester viser det seg at GPU-ytelsen på iPad Pro fint overgår MacBook'en. 

Igjen - grafikkortet i en MacBook Pro skal kunne drive vesentlig flere piksler, for eksempel på eksterne skjermer, enn en iPad. Men om utviklingen fortsetter, og også programvare blir bredt tilgjengelig på iOS så vil de mobile enhetene for alvor overtar for de tradisjonelle datamaskinene snarlig. 

Via Barefeats