$$$: Kursen rett ned ett nyhet (Foto: Google)

Apple dropper ARM-partner

Aksjekursen rett i kjelleren hos britiske Imagination når Apple dropper lisensen om to år.

Publisert Sist oppdatert

Når halve kontantstrømmen din kommer fra én kunde, og denne opplyser at avtalen trolig vil bli sagt opp i løpet av halvannet til to år - ja, da må du ikke bli forundret om aksjekursen din går rett i kjelleren. Spesielt når denne kunden heter Apple.

Apple har som kjent begynt å designe sine egne ARM-brikker til iPhone og iPad, og det med stor suksess. Brikkene, som produseres av Samsung og/eller TSMC, skårer høyt på benchmark-lister, og kan til og med utkonkurrere Intel Core-brikker under visse forutsetninger.

System on a Chip

Siste generasjon A10 Fusion-brikker er basert på ARM v8-A og det såkalte big.LITTLE-aksiomet. Topphastighet er en klokkefrekvens på 2,34 GHz. Instruksjonssettet er 64 bit, og brikken produseres av TSMC på en 16 nm Finfet-prosess.

Apple designer sine ARM-chips under lisens, men designer kun den sentrale prosessorenheten og ikke grafikkjernen. GPU-en, og grafikkjerner generelt hos Apple for både iPod, iPhone, iPad og AppleTV, er lisensiert fra britiske Imagination Technologies.

Krasj

Apple skal ha gitt beskjed om at lisensene vil opphøre om 15-24 måneder. Imagination sier selv at de tviler på om Apple klarer å designe GPU-teknologi uten å måtte lisensiere slik teknologi fra dem.

Uansett stupte aksjekursen med 70 prosent.

At Apple ønsker å designe også grafikk-brikken selv burde ikke komme som noen overraskelse på Imagination. Interessant nok eier faktisk Apple en ikke ubetydelig andel av nettopp Imagination. 

Halvannet til to år et et stykke frem i tid, men iPhone 9 kan dermed altså komme med A13-brikker som for første gang er 100 prosent egendesignede. 

Via Financial Times og Macworld