SYTER OG KLAGER: Foxconn er lei av at fabrikkarbeiderne klager på arbeidsforhold, og erstatter dem like godt med roboter. (Illustrasjonsfoto: IDG)

Robotene overtar

Iphone-produsent Foxconn bekrefter "robothær".

I 2012 uttalte administrerende direktør Terry Gou i kinesiske Foxconn at selskapet jobbet med å finne ut hvordan de kan erstatte arbeidere med roboter. Gou selv beskrev prosjektet som en måte å "skape en robothær".

Selskapet som produserer elektronikk for store selskaper som Apple og Sony har nemlig hatt store problemer med staben, og er ofte blitt kritisert for særdeles dårlige arbeidsforhold. Eksempelvis har Foxconn hengt opp store nett mellom bygningene på campus for å fange opp (de etter hvert mange rapporterte) arbeidere som forsøker selvmord ved å kaste seg fra taket.

Bildene av Foxconns "sikkerhetsnett" gikk verden over, og selskapet har vært mål for mye kritikk. Blant annet ble spillet "Phone Story" produsert for Iphone, smartmobilen som er et av produktene Foxconn produserer på vegne av Apple. En av oppgavene spilleren får er å fange opp arbeidere som kaster seg ut fra Foxconns fabrikktak. Phone Story ble naturligvis raskt trukker fra Apples App Store.

Gou antar nå, og så langt helt korrekt, at roboter ikke bryr seg om arbeidsforhold, og de blir ikke depressive eller suicidale, ei heller har behov for fritid, mat eller hvile. Dette fra mannen som tidligere har kalt arbeiderne sine for "dyr" og så på seg selv om en "dyrepasser".

Nå skal altså Gous robothær være på plass i en helautomatisert fabrikk i byen Chengdu, og arbeidere på andre fabrikker blir erstattet i takt av 30.000 i året, ifølge Techeye. Målet skal være automatisering for inntil 70 prosent av produksjonen.

Gou hevder selv at automatiseringen er nødvendig på grunn av mulig mangel på arbeidskraft.

- Unge mennesker vil ikke gjøre denne typen arbeid, og de vil ikke gå inn i fabrikkene, klager han.