MACBOOK PRO: De nye Macbook Pro-modellene er blitt mye tynnere og lettere enn forgjengerne. (Foto: Apple)

Nye Macbook Pro mindre enn Air

13-tommersversjonen av nye Macbook Pro er så liten at den gjør Macbook Air nesten meningsløs. Men er den nye generasjonen nok?

Apple lanserte den nye generasjonen av sine bærbare pc-er for profesjonelle brukere på kvelden norsk tid torsdag 27. oktober. Den mest iøynefallende nyheten var – akkurat som ryktene hadde sagt – bortfallet av funksjonstaster.

Ellers er de nye bærbare Mac-ene vesentlig kraftigere, tynnere og lettere enn sine forgjengere, og Apple er kommet på linje med mange av konkurrentene med nyeste generasjon Intel Core-prosessorer. Apple-ledelsen har naturligvis rett i at dette er de beste Macbook Pro-maskinene som noensinne er lansert.

Det store spørsmålet er likevel om dette er nok til å snu den nedadgående trenden i salget av Mac-er. På nettet var det sterke meninger både for og mot etter lanseringen, men det er bare salgstallene som kan gi svar på dette spørsmålet – om en stund.

Touch Bar

I stedet for tradisjonelle funksjonstaster, som datamaskintastaturer har hatt siden 1970-tallet, får Macbook Pro-brukerne nå i stedet en avlang skjermstripe øverst på tastaturet. Stripen har høy oppløsning – på Apple-språket av Retina-kvalitet – og er berøringsfølsom.

Tekst, ikoner og andre symboler som vises, skiftes automatisk når man går fra et program til et annet, og de respektivere funksjonene til maskinen og programmene styrer brukeren ved å sette fingeren på et av feltene på stripen. Noen funksjoner, som for eksempel å gjøre et bilde lysere eller mørkere i Photoshop, består i bevege en finger mot høyre eller venstre på skjermstripen.

TRE MODELLER: Macbook Pro kommer i tre versjoner, en «billigversjon» uten Touch Bar, og to med. Skjermstørrelsen er 13 eller 15 tommer. (Foto: Apple)

Apple har ikke gitt funksjonen noe norsk navn. I den norske pressemeldingen heter funksjonen Touch Bar, som den gjør på engelsk.

Med denne løsningen har Apple kommet ett steg nærmere å tilby pc-betjening på skjerm, selv om skjermen i dette tilfellet bare er en stripe på tastaturet. Apple ønsker åpenbart å holde fast ved sin linje om at full betjening på skjerm skal være forholdt nettbrett og mobil, og at det skal være et klart skille her mellom slike enheter og pc-er, det være seg bærbare eller stasjonære.

På pc-ene er det fortsatt tastaturet som gjelder, i kombinasjon med mus eller styreflate. Interessant i så måte er det at styreflaten på de nye Macbook-maskinene er mye større enn på forgjengerne. Dobbelt så stor på 15-tommers Macbook Pro, 46 prosent større på 13-tommersmodellen. Det oppleves kanskje nesten som å betjene maskinen via en skjerm?

Priser og tilgjengelighet

Den rimeligste av de nye Macbook Pro-modellene, 13-tommeren uten Touch Bar, har en startpris på 15.990 kroner og er tilgjengelig for utsendelse på det norske markedet umiddelbart.

Stikkord er Intel Core i5 to-kjerners prosessor på 2 GHz, Turbo Boost på opptil 3,1 GHz, 8 GB internminne og 256 GB flashlagring.

Den rimeligste med Touch Bar og fingeravtrykksleser, er 13-tommeren til 18.990 kroner. Den kan bestilles nå og er klar til utsendelse om to-tre uker.

Stikkord er Intel Core i5 to-kjerners prosessor på 2,9 GHz, Turbo Boost på opptil 3,3 GHz, 8 GB minne og 256 GB flashlagring.

TOUCH BAR: Ingen funksjonstaster, men en skjermstripe som Apple kaller Touch Bar. Nye Macbook Pro er også første Mac med fingeravtrykksleser innebygd. (Foto: Apple)
TOUCH BAR: Ingen funksjonstaster, men en skjermstripe som Apple kaller Touch Bar. Nye Macbook Pro er også første Mac med fingeravtrykksleser innebygd. (Foto: Apple)

Flaggskipet er 15-tommers Macbook Pro med fire-kjerners Intel Core i7-prosessor på 2,6 GHz, Turbo Boost på opptil 3,5 GHz, 16 GB minne og 256 GB flashlagring. Startprisen er 24.990 kroner, og maskinen er klar for utsendelse om to-tre uker.

Det finnes en rekke konfigurasjonstilbud med høyere klokkefrekvens, mer internminne, raskere grafikkprosessor og ikke minst større SSD-lagringsplass. På Apples nettsider går det greit å konfigurere frem en toppmodell til 45.890 kroner. Men det går kanskje ikke fullt så greit å betale den.

13-tommeren mindre enn Air

Den nye Macbook Pro-generasjonen kommer som tidligere i to størrelser, én med 13-tommers skjerm og én med 15-tommers skjerm.

Under lanseringen ved Apple-hovedkvarteret i Cupertino i California demonstrerte Apple-ledelsen dilemmaet de kom i da den nye Macbook-designen forelå. 13-tommersmodellen var blitt mindre enn det som i sin tid var den minste Macbook-modellen, Macbook Air, lansert i 2008.

Vi snakker vel å merke om 13-tommersmodellen av Macbook Air. Den bittelille 11-tommersmodellen forsvant fra Apples norske nettsider torsdag kveld.

Løsningen Apple har valgt, er å lage en nedstrippet versjon av nye 13-tommers Macbook Pro som koster 3.000 kroner mindre enn den ordinære 13-tommeren. «Billigmodellen» kommer med tradisjonelle funksjonstaster, med litt svakere prosessor, noe langsommere grafikk og bare to Thunderbolt 3-porter, mot fire på de andre modellene. Den markedsføres som en slags forbrukerversjon av Macbook Pro, som Apple fastholder er bærbare myntet på profesjonelle brukere.

Men ønsker man å spare ytterligere opptil 5.000  kroner, kan man altså fortsatt få kjøpe 13-tommers Macbook Air, der billigste modell nå fås for 10.790 kroner.

Mellom disse modellene finner man også 12-tommers Macbook, den aller minste bærbare Mac-en, med vekt på bare 920 gram – en rendyrket reisemaskin.

Tynne og lette

De nye Macbook-ene er tynne og lette. 13-tommeren er 14,9 mm tykk, som vil si 17 prosent tynnere og med 23 prosent mindre volum enn forgjengeren. Vekten er redusert med 200 gram til 1,3 kg.

15-tommeren er 15,5 mm tykk, 14 prosent tynnere og med 20 prosent mindre volum enn tidligere. Også denne er nesten 200 gram lettere og veier 1,8 kg.

Skjermtykkelsen er på 0,88 mm, med 67 prosent større kontrast og 67 prosent høyere lysstyrke enn før. Det er også den første skjermen med utvidet fargerom på en bærbar Mac. Likevel bruker skjermen ifølge Apple 30 prosent mindre strøm.

Alle de fire portene har USB-C-utforming. LG har i samarbeid med Apple utviklet en ny 5K-skjerm som forbindes med Macbook Pro med én kabel, som også lader Mac-en.

Foruten Touch Bar kommer de nye Macbook Pro-maskinene som de første Mac-ene med fingeravtrykksleser som Iphone og Ipad, hos Apple kalt Touch ID.