Den nederlandske illustratøren Martin Hajek forestiller seg at det nye OLED-funksjonstastaturet på de nye bærbare Mac-ene blir seende slik ut. (Ill.: Martin Hajek. Internett: martinhajek.com. Twitter: @deplaatjesmaker)

Nye bærbare Mac-er underveis

RYKTE: Apple kommer med nye versjoner av Macbook Pro nå i oktober, ifølge sterke rykter som sirkulerer i Mac-pressen i USA.

Vi er godt over midten av oktober, men ryktene om at Apple vil lansere nye bærbare Mac-er denne måneden, gir seg ikke.

Både 13- og 15-tommere

Flere av de kjente Apple-orienterte nyhetsnettstedene viser til det japanske nettstedet Mac Otakara, som med referanse til «en troverdig kinesisk komponentleverandør» hevder at Apple vil lansere både en 13-tommers og en 15-tommers Macbook Pro.

Macbook Pro er Apples bærbare pc myntet på profesjonelle brukere. Maskinen er i dag å få til priser fra snaut 15.000 kroner helt opp til over 35.000 kroner hvis den konfigureres opp maksimalt, med 2,8 GHz Intel Core i7-prosessor, 16 gigabyte internminne og én terabyte flashlagring.

Ifølge ryktene ventes det også en ny 13-tommers Macbook Air, som er en tynnere og lettere bærbar Mac, med priser fra vel 11.000 kroner.

Derimot sier ryktene at Apple vil fase ut den lille 11-tommers Macbook Air, som er den eneste bærbare Mac-en som fås kjøpt i dag for under 10.000 kroner.

Vekk med gamle porter

Apple vil fortsette prosessen med å kvitte seg med gamle typer kontakter på maskinene sine.

Hvis ryktene stemmer, blir det ikke lenger noen Magsafe-ladeport på de nye bærbare Mac-ene. Opp gjennom årene har Apple markedsført konseptet kraftig. Dette er en port som ladekontakten tilkobles magnetisk, og den store fordelen er at maskinen ikke sparkes i gulvet hvis noen snubler i strømledningen.

Det blir i stedet USB Type C-port eller -porter på de nye bærbare Mac-ene. Dette er plassbesparende porter som brukes både til kommunikasjon og lading, men man mister altså den ekstra sikkerheten som lå i Magsafe-konseptet.

I tillegg vil det etter alt å dømme være Thunderbolt 3-porter i neste Macbook Pro-generasjon. Dette er en port for veldig rask dataoverføring og som byr på store fordeler for dem som har behov for hurtig overføring av store datamengder, for eksempel i forbindelse med profesjonelt videoredigeringsutstyr. Ulempen er at mange brukere må skaffe seg overgangsadapter til de gamle USB 3.0-tilkoblingene, ettersom klassiske USB-kontakter også vil være borte fra de nye Macbook Pro-modellene.

OLED-funksjonstaster

Det er ventet at nye Macbook Pro vil være uten tradisjonelle funksjonstaster i tastaturet. I stedet vil det være en berøringsfølsom stripe ovenfor tastene. Her skal det være mulig å legge inn interaktivitet både i forhold til tradisjonelle funksjonstast-oppgaver og nye funksjoner basert på tekst og ikoner som brukeren selv kan være med å definere.

Engadget anfører for sikkerhets skyld at det japanske nettstedet har kommet med lignende lanseringsrykter tidligere, blant annet om en ventet Apple-lansering i august som ikke ble noe av.