OS: Smakebiter på kommende operativsystemer, her mørk iOS 13 (Foto: Apple)
OS: Smakebiter på kommende operativsystemer, her mørk iOS 13 (Foto: Apple)

Betaene på banen

Da har de første åpne, allmenne beta-programmene for iOS 13 og maOS Catalina blitt åpnet. Det gjelder også tvOS og iPadOS.

Publisert Sist oppdatert

I begynnelsen av måneden lanserte Apple de nye os'ene under WWDC 2019.

I første omgang var det utviklerne som fikk prøvekjøre - men nå er det vår tur!

Mobile enheter, Mac, AppleTV

Det er lett å bli revet med av øyeblikket - skinende nye operativsystem ligger klare til nedlasting, helt gratis. Og det lenge før de offisielt gjøres tilgjengelig for alle i løpet av høsten.

Men tenk deg nøye om om du virkelig ønsker å delta i noe som ganske sikkert vil være ustabilt og antakelig også kunne få andre apper til å bukke under. Ikke bruk en beta på en enhet du er avhengig av til vanlig, og vær ihvertfall forutseende nok til å ta en sikkerhetskopi.

Når det er brakt av veien så er det utrolig mye spennende som ble lansert under WWDC 2019 - både for Mac og også for iPad. 

macOS Catalina

macOS Catalina vil få en bråte nye applikasjoner som nå lett kan portes over fra iOS. Apple selv går foran her, og splitter for eksempel opp iTunes i sine enkelte bestanddeler slik vi kjenner det fra iOS.

macOS Catalina vil også, kombinert med iOS 13, la deg bruke en iPad som ekstern skjerm, og dessuten også som input-medium. Dette inkluderer bruk av Apple Pencil.

macOS Catalina har også imponerende nye funksjoner for tale-styring som del av Apples design for universell utforming.

iOS 13 og iPadOS

Apple overrasket alle med å introdusere et eget os for iPad. Endelig vil maskinvaren kunne levere på all ytelsen som sitter under skallet. Multi-tasking er dramatisk forbedret, og også nettleseren vil kunne levere desktop-ytelse for innhold tilpasset et skrivebords-os.

I tillegg kan du nå bruke en mus, dersom du skulle ønske, i tillegg til at eksterne lagringsenheter kan aksesseres (slik som en minne-pinne) samt delte SMB nettverks-stasjoner. Finder-appen er betraktelig forbedret, og tillater nå også deling av iCloud-mapper.

Mørk modus er selvfølgelig en av hovedattraksjonene, og generelt også betydelige hastighetsforbedringer.

Nedlasting

Apple har egne beta-nettsider for macOS Catalina samt iOS 13 her og her.

Du kan lese mer, samt melde deg på, hos Apple her