BIL: Første kabelfri løsing for etter-innbygging (Foto: Alpina)

Trådløst CarPlay-ettermarked fra Alpine

7-tommers skjerm grunn og innbyggingsdybde i 2 DIN-format gjør Alpines ettermarkedsløsning attraktiv for biler uten CarPlay fra leverandør.

Publisert Sist oppdatert

For første gang er nå en trådløs CarPlay-kapabel multimedieenhet for ettermontering i bil tilgjengelig på markedet.

Utbredelsen av Apples CarPlay-system for bilnavigasjon og iOS-tilkobling har ikke nådd de store høydene, selv om CarPlay-løsninger fra fabrikk øker i omfang. Derimot har Alpine lansert en enhet for ettermontering i midtkonsollen med standard dobbel størrelse, og som for første gang gjør tilkobling via kabel overflødig.

Alpine iLX-700 Apple CarPlay multimedia-enhet er relativt grunn med kun sju centimeters innbygging, og skal passe til en midtkonsoll med utsparing for standard 2 DIN. Det vil si at anlegget kan monteres i biler som VW Golf 7, BMW Series 1, BMW Series 3 og andre kjøretøyer med behov for grunn installasjonsdybde.

Enheten har en sju-tommers skjerm som er berøringsstyrt, men da med en kapasitiv skjerm som fungerer med trykk snarere enn berøring.

Siri, er vi fremme snart?

CarPlay-løsninger tilbyr GPS-navigasjon og kommunikasjon via telefon og tekstmelding, i tillegg til multimedieavspilling via Musikk-appen samt Podcasts. En annen vesentlig fordel er integrasjonen mot Siri, noe som tillater både talestyring og talestyrt oppringing, samt stemme-tilbakemeldinger på alt fra navigasjon  til tekstmeldinger. 

CarPlay åpner også for installasjon av apper fra tredjepartsutviklere, som Spotifty, og bilprodusentene har typisk egne apper for å kontrollere de interne systemene og kjørecomputeren.

Utvidelse

På lydfronten er effekten 50 Watt x 4, og med tre stykk Pre-Outs (2V) og 9-bånds parametrisk EQ. Det er tilkoblingsmulighet for AUX-video. Tilleggsutstyr som ryggekamera kan tilkobles, og anlegget er også klart for styring fra rattkontroller. 

Systemet har AM/FM-tuner, men må oppgraderes med TUE-DAB1u-modul  som tillegg for å få fullt styrt DAB/DAB+ radio. 

Som tilleggsutstyr kan også tilkobles iDatalink Maestro-modul for styring fra ratt samt kjøretøysinformasjon fra onboard-system (avhenger av produsent).

Pris i Norge er cirka 7.000 kroner (ekskludert arbeid), for eksempel hos Audiocom.

Du kan lese mer om Alpine iLX-700 her. Mer informasjon om iDatalink Maestro finner du her. Se demovideo nedenfor.