MACWORLD:

Foto: Jos Dielis

Spotify ditcher in app-kjøp på iOS

Ukens benspenn: Selv etter at Apple har senket ratene for Spotify samt blitt ilagt en saftig bot av EU.

Publisert Sist oppdatert

Apple har nettopp oppdatert iOS og iPadOS til v17.4.

Det store med denne rulleringen på desimalene er implementering av støtte for de nye EU-regulativene for det indre markedets digitalt tjenester: Digital Markets Act (DMA).

Og i dette ligger altså anledningen for utviklere å legge til støtte for in app-kjøp gjennom egne betalingsløsninger, altså utenom Apples ordning. 

Spotify "lekket" en beta-versjon av appen deres som viste nettopp en slik løsning, men nå som v17.4 er ute har dette uteblitt og planene er droppet, ifølge The Verge.

Istedenfor har appen nå fått lenker til selskapets egne servere der man kan kjøpe tjenesten helt utenfor iOS-miljøet. Enn så lenge, ihvertfall. 

Apple tilpasset i sin tid regelverket for AppStore ved å åpne opp for at såkalte "leser"-apper som kun formidler eksternt innhold skal kunne lenke til dette samt betale mindre i avgifter når omsetningen steg til over et visst volum. 

Men Spotify har likevel motsatt seg dette, og nå har EU flesket til med en saftig bot for brudd på konkurransereglene i milliardklassen. Avgjørelsen ankes, så utfallet er fremdeles noe uvisst, selv om det altså virker sannsynlig at det må betales en form for økonomisk gebyr.

Apple gjør det heller ikke enkelt for seg selv, for med de nye EU-reglene (som altså ikke gjelder i EØS-området) så kan man heller ikke forlate den økonomiske sonen (rent geografisk) uten at dette får konsekvenser i form av at apper vil slutte å virke eller oppdateres. Apple sier noe om dette på sine support-sider her.

For øvrig har foreldre og foresatt fått anledning til å blokkere apper fra eksterne kilder på mindreåriges mobile Apple-enheter. 

Og så har Epic! Games blitt uvenner med Apple igjen ved at førstnevnte tvitret om detaljene i en DMA-relatert juridisk avtale med Apple, og dermed så mistet de igjen utviklerkontoen sin (denne gangen for EU-sonen, via Sverige).