FBI-SAKEN: Det er kanskje litt tidlig for Apple-sjef Tim Cook å juble ennå? (Arkivfoto: Macworld USA)

FBI dropper sak mot Apple

Fikk hjelp fra tredjepart til å knekke telefon. Kun en utsettelse av problemet?

Publisert Sist oppdatert

FBI har droppet den rettslige saken mot Apple i striden om en låst Iphone 5c som ble benyttet av en av San Bernardino-terroristene i USA.

Bakrommet

Mange ble nok overrasket over at det føderale politiet valgte å gå til rettslige skritt mot Apple i all offentlighet. Vanligvis løses slike saker bak lukkede dører, og det er kjent at også Apple har samarbeidet med politi og påtalemyndighet når det er snakk om tilgang til informasjon på deres produkter.

Men i denne spesielle saken, der den aktuelle telefonen faktisk ble eid av det offentlige, skyterens arbeidsgiver, ønsket formodentlig FBI å sette en presedens. Men de hadde nok ikke regnet med den massive motstanden Apple kom til å yte mot å utvikle en spesiell programvare som bakdør til en Iphone, selv ikke etter en rettslig kjennelse.

Også folkeopinionen begynte å snu seg mot myndighetene, i tillegg til støtteerklæringer fra mange av de store teknologiselskapene. Mange med juridisk ekspertise mener dessuten at myndighetene hadde en svak sak idet de støttet seg på en lov fra 1789, som neppe hadde personvern i en digital tidsalder i tankene.

NAND-kopi?

Grunnen til at FBI valgte å droppe saken, er at man fikk bistand fra en tredjepart for tilgang til informasjonen på telefonen. Det ble ikke opplyst om hva slags informasjon - om noen - som befant seg der. Det spekuleres i om det er det israelske firmaet Cellebrite som har bistått med NAND-kopiering.

Ifølge CNN kunne denne metoden kun benyttes på en iPhone 5c med iOS 9. 

Sikkert og visst

Apple har kommentert utviklingen i saken til The Verge ved å gjenta at saken aldri skulle vært fremmet for rettsvesenet, og at selskapet vil fortsette  å stå opp for personvern og sikkerhet i sine produkter - samtidig som man vil yte bistand til påtalemyndighet når det er nødvendig. 

Floken for Apple er selvfølgelig at de nå må finne ut hvordan man kan unngå denne bakveien for fremtiden. 

Via The Verge, CNN