DJ: Alle knapper du trenger, pluss tilkobling for eksterne (Foto: Algoriddim)

Proff DJ-app for Mac

Sett stemningen på festen, enten som DJ selv eller ved å sette Mac'en på autopilot. 

Publisert Sist oppdatert

Vinylen har kommet tilbake, men for DJ'en har den aldri egentlig forsvunnet. Men nå som musikk primært omsettes digitalt er det naturlig også for musikkverdenen å ta steget. DJ-drømmen er innen rekkevidde, godt hjulpet av Mac'en. 

En DJ spinner typisk plater på to (eller flere) platespillere, men en mikser, en pre que og kanskje en sampler i tillegg. Og slepte rundt på store wax bags, vesker for vinylen. 

Så kom den digitale utgaven av platespilleren, som fremdeles har noe som minner om en omdreiende tallerken men som egentlig kun er et taktilt verktøy for å styre avspillingen av digitale filer. Også disse kommer gjerne som en dobbel-konfigurasjon.

Men for digitale lydfiler trenges ikke stort mere enn en datamaskin, spesielt siden denne kan hjelpe deg med det som ellers krever litt mer ferdighet - nemlig fingerspissfølelsen som behøves for å beatmikse. Drømmen er å få to lydspor til å gli sømløst over ihverandre i samme takt. 

Touch-kontroll

Takket være digital analyse kan datamaskinen hjelpe til med å analysere både tempo (BPM) og toneleie, og for den saks skyld også mikse inn overgangen mellom to spor automatisk på festmodus. På en nyere MacBook Pro med TouchBar kan man styre avspillingen med styreflaten, og programvaren vil uansett gi en grafisk fremstilling av lydbølgene slik at man letter kan time avspillingen.

For litt mer ambisiøs bruk finnes samplere, lydeffekter, mulighet for å koble til eksterne enheter (både proff maskinvare og instrumenter), hodetelefoner for å styre beatmiksingen selv, og eventuelt også videospor.

Algoriddims DJ Pro er på mange måter det definitive svaret, og selskapet har ulike apper for både Mac, iPhone, iPad og også Windows. Det vil ta litt tid å lære seg knepene, men med alle hjelpemidlene som ligger i programvaren er det nå enklere enn noensinne å få fri flyt i lydtapeten. 

DJ Pro for Mac virker med musikkbiblioteker fra både Apple Music / iTunes og Spotify samt egne lydfiler. Apples lydspor har begrensningen ved at kun filer uten DRM-kopibeskyttelse kan benyttes, mens for Spotify er det avgjørende å ha et Premium-abonnement. Egne filer, som for eksempel MP3, kan benyttes fritt.

Nedlasting

Som all god programvare er ikke DJ Pro gratis, men en investering på 549 kroner for et proft verktøy er definitivt verd det. Effektpakker kan kjøpes i tillegg. 

Du kan lese mer om DJ Pro hos Algoriddim her, hvor du også kan laste ned en gratis prøveversjon. Fullversjonen kan kjøpes på Mac AppStore her.

Sjekk ut to demo-videoer nedenfor. Algoriddim stilte velvilligst en versjon av programmet til disposisjon for testing.