APPLE MUSIC: Høy strømføring.

Apple Music er her

Strøm musikk fra iTunes-katalogen på 30 millioner lydspor. Énbruker eller hele familien.

Publisert Sist oppdatert

Apple har skrudd på en bryter, og nå er Apple Music over oss. Men du må skru på en bryter, du også.

I begynnelsen av måneden kunne Apple avduke det som det hadde gått rykter om lenge: En musikk-abonnementstjeneste basert på streaming av hele iTunes-katalogen.

Apple Music skulle barne hete, og det fikk en litt trang start. 

Apple frister oss med eksklusivitet, som en Pharrell-låt som (foreløpig) kun finnes på Apples platform. Selv strømme-skeptikerne AC/DC benyttet anledningen til å komme på nett.

Swift Justice

Apple frister også med en kostnadsfri prøveperiode på tre måneder. Men der satte Taylor Swift foten ned - fordi hun mente at artistene ikke ble kompensert for arbeidet sitt i dette tidsrommet.

Strengt tatt er det vel egentlig plateselskapet hennes hun burde tatt det opp med, men Apple ga seg etter protester og fikk dermed også en rekke indie-artister som hadde sittet på gjerdet med på laget. De som foreløpig ikke finnes på Apple Music, er blant annet The Beatles, Prince og The Black Keys.

Junilansering og -oppdatering

Siste dagen i juni var alt klart for lansering - nesten. For å kunne ta i bruk tjenesten må brukerene oppdatere sine enheter til nyeste versjon av operativsystemet - for iPhone og iPad betyr det iOS 8.4, mens det for Mac betyr OS X 10.10.4 Yosemite. Dette for å få systemene klare med iTunes og Music-appen for de nye tjenestene.

iTunes-gate

Oppdateringene for begge OS-ene rullet fint ut. Derimot skulle det vise seg at Apple ikke var helt klare med iTunes 12.2, slik at de som fulgte lenken fra Apples hjemmesider for å teste Apple Music ble møtt av en feilmelding. Det ble rapportert om dette verden over, så pågangen var nok for stor til å kunne håndtere all etterspørselen. Offer for sin egen suksess.

Først natt til onsdag cirka klokken ett ble iTunes 12.2 tilgjengelig gjennom App Store-oppdatering. Apples egen nettside for iTunes-nedlasting peker i skrivende stund fremdeles til forrige versjon 12.1.2.

Abonnement

Prisen for Apple Music er 99 kroner måneden for et énbruker-abonnement, eller 149 kroner måneden for en familie på inntil seks medlemmer. Abonnementet løper til du selv sier opp.

Kvalitet

Kvaliteten på Apple Music-strømmen er standardisert til 256 kbps. Til sammenlikning har Spotify tre ulike trinn, fra 96 kbps til 160 og 320 kbps, der de to beste strømmene er forbeholdt betalende kunder.

For You

For You er en ny avdeling i iTunes / Music der du får anbefalinger fra Apple, omtrent som gode, gamle Genius-anbefalinger. Bare bedre. Forslagene er basert på informasjon som du gir under oppstarten av Apple Music-abonnementet i tillegg til eget musikkbibliotek. Angir du favoritter, vil også disse påvirke seleksjonen.

Favoritter

Merker du spillelister eller lydspor som favoritter, vil Apple legge dette til din musikk-profil, og på bakgrunn av denne foreslå ny musikk for deg. Tilsvarer Genius-funksjonen. 

Kjøpe-musikk og eksisterende lydspor

Den musikken du har fra før vil fremdeles være tilgjengelig også i nye iTunes, og dersom du har kjøpt låter gjennom iTunes Music Store så vil disse også være tilgjengelige gjennom iTunes Match på flere enheter der samme Apple-ID er assosiert (inntil seks ulike maskiner, enten mobile enheter eller Mac-er).

Du vil også fremdeles kunne kjøpe musikk gjennom iTunes dersom du foretrekker det. Med tanke på at iTunes-katalogen er på 43 millioner lydspor, og Apple Music har 30 millioner, så er det altså rom for privat eierskap også.

Apple Music Radio 

Beats1 er Apples nye, gratis radiostasjon som kringkaster 24/7 globalt fra London, New York og Los Angeles. Du trenger kun å være pålogget en iPhone, iPad, iPod touch, Mac eller PC med din Apple-ID.

Apple har i tillegg en rekke andre kanaler også, som egentlig er automatiserte spillelister, og disse er kun tilgjengelige for Apple Music-kunder. Denne tjenesten minner i stor grad om iTunes Radio-tjenesten som tidligere ikke fantes i Norge.

Connect

Connect er en sosial komponent i Apple Music, og lar deg følge ulike artister. Gjennom oppsettet av Apple Music velger du en rekke artister du liker, og så kan du følge disse under Connect. Pharrell lanserer for eksempel sin nye låt “Freedom" eksklusivt gjennom Connect.

Spillelister og offline bruk

Apples kuraterte spillelister gjennom Apple Music kan fritt legges til eget bibliotek, og lydspor kan også lastes ned for offline-bruk. Dette gjelder alle lydspor, såvel singler som album, som finnes gjennom Apple Music.

Android

Apple kommer med egen Apple Music-app for Android senere dette året, antakelig til høsten.

Du kan lese mer om Apple Music her.