SKAL UTFORDRE IPHONE: Huawei nærmer seg Apple i salg, og Mate 9 er deres nyeste toppmodell som skal ta opp konkurransen med Iphone. Foto: Huawei pressefoto
SKAL UTFORDRE IPHONE: Huawei nærmer seg Apple i salg, og Mate 9 er deres nyeste toppmodell som skal ta opp konkurransen med Iphone. Foto: Huawei pressefoto

Huawei klar med Iphone-utfordrer

Mate 9 er toppmodellen som skal dra Huawei opp og møte Apple i salgsfall.

Vårens P9-premiumtelefon blir overgått av Mate 9 denne uka. Lansert i München torsdag skal Mate 9 være litt mer enn alle andre smartmobiler, men fortsatt beholde et stempel av å være mye for pengene.

Rimelig stor skjerm

Skjermen i basismodellen er en 5,9 tommers IPS-skjerm med 1920x1080-oppløsning. Den drives av Kirin 960-brikkesettet, basert på en åttekjerners ARM-designet prosessor og en Mali-G71 MP8 grafikkprosessor. Arbeidsminnet er på fire gigabyte og det innebygde lageret er på 64 gigabyte.

Lageret kan utvides med SD-kort som passende er, og det er plass til to SIM-kort, men det er uklart om dette vil selges i alle markeder. Lading og øvrige eksterngrensesnitt er basert på USB-C. Dette er første Huawei-telefon som kjører Android 7.1 Nougat.

For den som synes 5,9 tommer er i overkant, så kommer Mate 9 i en «Porsche Design» i en mer normal størrelse på 5,5 tommer. Her er det AmoLED som gjelder med en oppløsning på 2560x1440, det er 6 gigabyte arbeidsminne og friske 256 gigabyte lagringsminne.

Leica-objektiver

De doble kameraobjektivene som Huawei kom med i P9 er på plass, med glass fra Leica. Denne funksjonaliteten, som HTC var først med for fem år sida, brukes av Mate 9 til å bedre skarphet og fargeekthet.

Det ene objektivet tar svart/hvitt-opptak i 20 megapiksler og det andre tar fargeopptak med 12 megapiksler. Det skal i mer kreativt spillerom, men det er også basert på en klassisk teknikk fra filmens tidsalder der kombinerte opptak av farger og svart/hvitt gir skarpere og mer fargeekte resultat.

Frontkameraet er en 8 megapiksels sak med fargeopptak. Mikrofonen skal ha innebygd støykansellering for å bedre bruken av telefonen på steder med mye bakgrunnsstøy.

Ram prosessor

Kirin 960 skal ikke bare gi den beste yteevnen tilgjengelig både for telefon og grafikk. Den skal også gjøre dette med 15 prosent lavere strømforbruk enn forgjengerne. Huawei hevder at det 4000 milliampere-batteriet kan lades nok til en dags forbruk på 20 minutter. Selskapet sier også at 10 minutters hurtiglading er nok til å få avspilt to filmer på skjermen.

Mate 9 har de strategiske målene 157 x 78 x 7,9 millimeter, og veier bare 190 gram.

Prisene oppgis til 699 Euro for standardmodellen, mens Porsche-navn og ekstra snaskens vil ligge på 1395 Euro. Om Mate 9 lanseres i Norge er ikke klart, men i den første bølgen er Tyskland inkludert. Så en juletur til en sjarmerende tysk by for julehandel kan bli teknologisk sjarmerende også.

I følge Mobil.se kommer Huawei med en egen lansering av en mobil tilpasset det nordiske markedet seinere denne måneden.

Android dominerer totalt

Smartmobilkampen blir straks mer interessant når nummer to i Android-markedet skal slåss mot nummer to i smarttelefonmarkedet. I tredje kvartal nærmer Android-andelen i verden seg 90 prosent. I følge PC World US er Huawei rett under ti prosent i totalmarkedet, mens Apple faller til 12 prosent i det samme markedet.

Til tross for brennhete Note 7-problemer kan fortsatt ingen slå Samsung på topp.

Men ifølge BBC legger ikke Huawei skjul på at deres mål er å være verdens største leverandør av mobiler i 2020.

Konkurrenter som Blackberry og Windows Phone måtte dele 1,3 millioner solgte enheter mellom seg. Da snakker vi om dråper i et hav av 330 millioner Androider.