MANGE MAC-ER HOS IBM: IBM er ikke bare en av Apples samarbeidspartnere, men også en av selskapets største kunder. Her toppsjef Ginni Rometty i samtale med sin Apple-kollega Tim Cook. (Foto: Apple/Paul Sakuma)
MANGE MAC-ER HOS IBM: IBM er ikke bare en av Apples samarbeidspartnere, men også en av selskapets største kunder. Her toppsjef Ginni Rometty i samtale med sin Apple-kollega Tim Cook. (Foto: Apple/Paul Sakuma)

Apple - en riking i motvind

I tre kvartaler på rad har Apple nå hatt nedgang i omsetningen. For første gang på 15 år er omsetning og fortjeneste lavere enn året før.

Tallene for Apples fjerde regnskapskvartal i 2016 og for finansåret under ett er nå klare.

Aksjekursen på Nasdaq-børsen sank med et par prosentpoeng da finansrapporten ble lagt frem.

Ifølge ryktene ble kunngjøringen av finanstallene fremskyndet litt for ikke å forstyrre Apples lansering av nye Mac-er senere i samme uke, melder Macworld USA

Omsetningen i kvartalet endte på 46,9 milliarder dollar (vel 387 milliarder kroner), ned fra 51,5 milliarder dollar (vel 425 milliarder kroner) i omsetning i samme kvartal i fjor.

Fortjenesten ble ni milliarder dollar (vel 74 milliarder kroner), ned fra 11,1 milliarder dollar (cirka 91,7 milliarder kroner) i samme kvartal i 2015.

Tross nedgangen er Apple-ledelsen optimistisk og forventer ny omsetningsrekord i neste kvartal, som omfatter det store førjulssalget – the holiday quarter.

I perspektiv

Finansbransjen er bekymret over nedgangen i omsetning og fortjeneste hos Apple. Det er imidlertid grunn til å merke seg – som tidligere redaktør for Macworld i USA, Jason Snell, kommenterer – at Apples 2016-regnskapsår totalt sett var det nest beste i selskapets historie.

Omsetningen i regnskapsåret 2016 – Apple har avvikende regnskapsår – ble 215,6 milliarder dollar (cirka 1.780 milliarder kroner).

Den samlede fortjenesten i løpet av finansåret endte på 45,7 milliarder dollar (over 377 milliarder kroner).

- Til å være et dårlig år er vel dette «pretty okay», skriver Snell.

Tross nedgangen i omsetning og fortjeneste forsetter Apple å bygge opp sitt gigantiske berg av kontanter. Kontantbeholdningen vokste med 6,1 milliarder dollar (over 50 milliarder kroner) i det siste kvartalet og er nå på over 237 milliarder dollar (vel 1.957 milliarder kroner – altså nesten to billioner kroner). Tallet har aldri vært høyere.

Nedgang i fjerde kvartal

I kvartalet solgte Apple 45,5 millioner Iphone-er, 2,5 millioner færre enn i samme kvartal i fjor.

Det var også nedgang i Ipad-salget. Antall solgte enheter endte på nesten 9,3 millioner Ipad-er, mot 9,9 millioner enheter i samme kvartal i fjor.

Det har allerede vært kjent en stund at Mac-salget er begredelig for tiden, kanskje ikke minst på grunn av manglende fornyelse. I siste kvartal av regnskapsåret 2016 solgte Apple nesten 4,9 millioner Mac-er, mot 5,7 millioner Mac-er i samme kvartal for ett år siden.

Tross nedgangen i omsetning og fortjeneste ga Apple-sjef Tim Cook uttrykk for at han var fornøyd med det han kalte sterke resultater. Han hevdet at kundene har gitt veldig positiv respons på lanseringen av Iphone 7, Iphone 7 Plus og andre generasjon av Apple Watch.

Det var vel å merke bare én uke av Iphone 7-salget som kom med i salgstallene for det siste kvartalet, så omsetningen på Iphone 7-siden hadde neppe særlig store betydning for utfallet i dette kvartalet.

Tjener på tjenester

For Apple betyr omsetningen innenfor tjenesteytelser stadig mer. Dette er nok et område som mange har lett for å overse betydningen av. Tjenester betyr i Apple-sammenheng for eksempel salg og utleie av filmer gjennom Itunes-tjenesten og ikke minst musikk gjennom Apple Music, som blant annet konkurrerer med Spotify. Omsetningen til Apple Music vokste med 22 prosent.

Ifølge Apples finansdirektør Luca Maestri genererte Apples nettbutikk for apper, App Store, 100 prosent mer omsetning globalt enn konkurrenten Google Play.

Lagringsplass og tilhørende tjenester i Apples skytjeneste Icloud inngår også i tjenestene som Apple tjener penger på.

I siste kvartal økte Apples omsetning innenfor tjenesteytelser med hele 24 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor og endte på et rekordhøyt beløp på 6,3 milliarder dollar (52 milliarder kroner).

Trøbbelområdene

Det som fremstår som Apples største utfordring etter det siste kvartalsresultatet å dømme, er produktsalget i Kina. Her gikk omsetningen ned med 30 prosent, og det er trolig nedgang i Iphone-salget som er hovedgrunnen.

Dessuten rapporterte selskapet om en samlet nedgang på 22 prosent på kategorien «andre», som omfatter Apple Watch, Ipod, Apple TV og Beats – sistnevnte er hodetelefoner og ørepropper.

Mac-selskapet IBM

Apple har et stadig tettere samarbeid med IBM, og ifølge Apples finansdirektør er det nå over 90.000 Mac-er installert hos IBM, der medarbeiderne selv har stor innflytelse på hvilken type datamaskin de får bruke i jobben.

IBM-ansatte disponerer dessuten 48.000 Ipad-er og 81.000 Iphone-er.

Ifølge IBM koster det selskapet tre ganger så mye å administrere pc-er av andre merker enn Mac, og IBM-ansatte som ikke har valgt Mac, står bak dobbelt så mange supporthenvendelser som Mac-brukerne i IBM-organisasjonen, heter det.