Foto: World of Statistics

iPhone-indeksen

Hvor stor andel av inntekten representerer en iPhone 14 Pro? I noen land en hel årsinntekt.

Publisert

Det er World of Statistics som har sammenstilt denne indeksen der man kan avlese hvor stor andel av en gjennomsnittlig inntekt i de respektive landene som går med til kjøp av en iPhone 14 Pro 128GB.

Vi kan sammenlikne dette med den kjente sykepleierindeksen her til lands, som måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier får finansiering til å kjøpe. 

Eller den mer kjent Big Mac-indeksen - som først ble publisert i 1986. Denne er selvfølgelig mer relevant med tanke på at den gjenspeiler internasjonale forhold, og kan benyttes som en uformell måte å måle paritet mellom kjøpekraft målt i  ulike valutaer (purchasing power parity (PPP)).

Men vil fort se likhetstrekk, og det har seg slik at Sveits og USA konsekvent kommer godt ut. Kjøpet av nevnte telefon i disse landene tilsvarer omtrent en femtiendedel av en årsinntekt. 

Også Norge kommer godt ut, med en prosentandel på 3,3% av snittet. Ser vi derimot nederst på listen av landene som det er målt på så finner vi Pakistan og Nigeria relativt likt på noe over 100%. Med andre ord: Den nyeste iPhone vil koste deg en gjennomsnittlig årsinntekt som borger i disse landene. 

Det er tallenes tale, selv om disse ikke alltid er direkte sammenliknbare grunnet ulike nivåer av merverdiavgifter. Men dog.