Foto: Apple
Foto: Apple

iOS 16 får kit for drivere

Skillet mellom Mac og iPad viskes stedig mere ut.

Publisert

For en uke siden presenterte Apple iOS 16, høstens store oppdatering for iPhone og iPad.

Og spesielt iPad-brukere kan glede seg over kommende støtte for tredjeparts-drivere. Det betyr at det kan komme langt flere muligheter for å bruke maskinvare ikke utviklet av Apple med nettbrettet - og på den måten blir skillet mellom bærbar og brett mindre og mindre tydelig.

Det er teknologien DriverKit som kan benyttes, og denne finnes allerede for macOS både for Intel- og Apple Silicon-prosessorer. For støtte på iPad er man avhengig av en M1-prosessor.

DriverKit-rammeverket er basert på C++ klasser men er i seg selv skrevet i Objective C. I tillegg finnes rammeverk som USBDriverKit, HIDDriverKit, NetworkingDriverKit, PCIDriverKit, SerialDriverKit, og AudioDriverKit - men tilgjengeligheten for disse varierer mellom plattformene.

Teknologien vil virke slik at utviklere lager drivere som del av en app, og distribuerer den sammen med denne - samtidig som driverne kjøres i user space snarere enn som en kernel-utvidelse. Noe som vil gjøre systemet mer stabilt. På iPadOS vil systemet automatisk gjenkjenne og oppdatere drivere sammen med sine vert-apper.

Til å begynne med vil det være støtte for USB, PCI-Express (Thunderbolt) og lyd-maskinvare. Nettverkskort og innmatingsenheter støttes ikke i første omgang.

Les mer om DriverKit på Apples utviklersider her. Sjekk ut en demo-video fra Apples utviklersider nedenfor.

Via Apple