IOS 10: Ute av beta (Foto: Apple)
IOS 10: Ute av beta (Foto: Apple)

I dag kommer iOS 10

Og om en uke er det dags for macOS Sierra. 

Publisert Sist oppdatert

Under forrige ukes Apple-event ble også endelige versjoner av de nye operativsystemene iOS og macOS offentliggjort. Begge oppdateringer er gratis.

For iOS 10 for mobile enheter er det tirsdag 13. september som er datoen for «ute av beta», og samme dag uken etter er det macOS Sierra for Mac sin tur. 

Offentlig beta

Utviklere har hatt anledning til å teste betautgaver helt siden lanseringen på Apples utviklerkonferanse WWDC 2016, og tilsvarende har det vært et offentlig tilgjengelig betaprogram.

Faktisk er det slik at deltakere i disse programmene allerede har tilgang til den endelige versjonen gjennom de såkalte «Golden Master»-releasene. Man må skaffe seg nye nedlastingskoder til disse på betaområdet. 

Denne gangen skulle det vise seg å bli relativt mange beta-releases underveis, noe som borger for en ganske solid endelig versjon. Selve release-datoen er det Apple selv som definerer, etter å ha lovet en endelig versjon i løpet av høsten. Noe man har holdt med relativt god margin.

iOS 10

Nytt under iOS 10 er et nytt meldingssystem og lås-skjerm, som også inkluderer en rekke widgets. Meldings-appen har fått mye nytt innhold med animasjoner, klistremerker (stickers) og shout backs.

Apple Music-appen er forbedret med økt lesbarhet, Home-appen for hjemmeautomasjon er fornyet, kartfunksjonalitet kan nå adresseres av utviklere og det samme for Siri. Som for øvrig fortsetter å forbedres.

Bilder-appen har fått automatiske Minner-album, og generelt er det mange store og små endringer og forbedringer.

Du vil finne oppdateringen under appen Innstillinger > Generelt > Programvareoppdatering. Nedlastingen må foregå over WiFi på grunn av størrelsen, alternativt over kablet forbindelse til iTunes.

Selve oppdateringsprosessen vil variere i tid med hastigheten på enheten den installeres på. Husk å ta backup først. Regn med å ha en del ledig lagringsplass for å kunne gjennomføre oppdateringen over trådløs nedlasting. 

Følgende enheter er kompatible med iOS 10: iPhone fra og med iPhone 5, iPad fra og med iPad mini, iPad 2 og iPad Air; samt iPod touch sjette generasjon.

Du kan lese mer om iOS 10 og maOS Sierra her og her, respektive.