WWDC: Bli mer produktiv på de store skjermene med iOS 9.
WWDC: Bli mer produktiv på de store skjermene med iOS 9.

Multitasking på iOS 9-skjermen

Apples nye OS for mobile enheter har sterke forbedringer for iPad, inkludert den ventede splittskjerm-visningen.

Publisert Sist oppdatert

Mandag introduserte Apple de kommende operativsystemene for Mac og mobile enheter, henholdsvis OS X 10.11 El Capitan og iOS 9.

Når det gjelder OS X El Capitan er det meste under panseret - ytelses- og hastighets-forbedringer og bedre stabilitet. Gamle rynker er glattet ut med strykejernet.

Men også noen nye funksjoner har kommet til Mac-OS’et, for eksempel en splittskjerm-modus som lar deg legge opp to programmer side ved side slik at de fyller hele skjermen. Ingen piksler går til spille, med andre ord.

Du har kanskje sett liknende funksjonalitet på Windows, og også tredjeparts-programvare på OS X fikser dette.

To apper samtidig

OS X har sann multitasking fra før, og på et sett og vis har iOS det også. De som har visst om det, har benyttet seg av fire fingre-bevegelser for å sveipe mellom apper, noe som er raskere enn å dobbelt-klikke hjem-knappen.

Men med iOS 9 blir dette langt mer nyttig og tilgjengelig ved at også OS-et for mobile enheter får denne to-app-skjermvisningen. Akkurat som på Mac-en kan to apper være åpne, side ved side, på iPad-en samtidig. 

En annen, essensiell funksjonalitet som er tilgjengelig er kopiering av informasjon og objekter fra side til side, fra app én til app to.

Samtidig kan multitasking-modus påkalles fra hver side, for å bytte ut den fremste appen med en annen.

Split View vil kun være tilgjengelig på iPad Air 2.

Skli inn

Og i tillegg til fullverdig to-app-modus finnes det også et sideblikk på en annen app, og denne sklis inn fra høyre side som en smal stripe. Tanken her er at dette er noe man drar inn midlertidig for å gjøre en ting, og så siden hopper tilbake til hovedappen som ligger i bakgrunnen av skjermbildet.

PIP

For utvalgte enheter, i dag kun iPad Air 2, finnes det nå også en spesiell Bilde-i-Bilde visning. Har du sett dette på en TV, skjønner du fort hva man vil frem til: Man kan ta et video-vindu fra en app, og minimere dette på skjermen samtidig som det flyter over en annen app. Vinduet kan skaleres og flyttes rundt omkring, inkludert bli dratt delvis utenfor skjermen.

Eksempelet som ble vist var fra en TV-sending der man bare ønsket lyden og dermed dyttet feed’en utenfor bilderammen. Fokus blir da på en annen app, men PIP-vinduet kan raskt kalles opp igjen og skaleres til full skjerm om ønskelig.

Multitasking

Også skjermvisningen av multitasking, som viser deg de sist åpnede appene på rekke og rad, er overhalt. Nå, isteden for å sveipe mellom apper sideveis, ligger disse tredimensjonalt etter hverandre i en jevn bue. Det kan minne om en horisontal variant av Androids vertikale kortvisning.

Tastatur

Og dersom du faktisk bruker et fysisk tastatur til din iPad, kan også dette benyttes til raskt å bytte mellom apper - det hele veldig likt opplevelsen på Mac, og med liknende visuell fremtoning. 

QuickType 

Og mens vi snakker om tastatur: Flere nyttige nye funksjoner er tilgjengelig på iOS-tastaturet. Allerede i dag finnes det et iOS-tastatur som har en topp-bjelke som foreslår ord etterhvert som du taster inn bokstaver, eller også gjetter på bakgrunn av kontekst. Dessverre finnes dette ikke på norsk ennå, men prøv det neste gang du skriver noe på engelsk, for eksempel.

I tillegg til disse forslagene er det nå snarveier til klipp og lim-knapper på venstre siden, ikke ulikt det som finnes i iOS 8 i horisontal modus på større skjermer.  Mens på høyre siden er det snarveier til formaterings-funksjoner, billed-knapp for aksess til biblioteket, samt en knapp for fil-vedlegg.

Beta i juli

Både iOS 9 og OS X 10 10.11 El Capitan kommer i offentlig tilgjengelig beta i juli og som gratis oppgradering til brukerne til høsten.