IOS: Skru opp hele veien til 11. (Foto: Apple)
IOS: Skru opp hele veien til 11. (Foto: Apple)

iOS 11 er her

Neste versjon av Apples operativsystem for mobile enheter er her, klar for nedlasting.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 19. september kan iOS 11 lastes ned gratis fra Apples servere. Det forklarer det lille ett-tallet i rød sirkel over Innstillinger-ikonet.

Etter lengre tids betatesting har Apple ferdigstilt den endelige versjonen av systemprogramvaren for selskapets produkter uten innebygget tastatur. Det vil selvfølgelig si iPhone og iPad.

Multitasking

Spesielt iPad-brukere kan glede seg over vesentlige nye funksjoner slik som den nye docken, vinduer og multitasking-funksjoner. I tillegg er det støtte for dra-og-slipp, og ikke minst en Finder-app kalt Filer som både viser dokumenter lokalt og i skyen. Flere tredjeparts-løsninger for skylagring er støttet, slik som Dropbox.

For de med en iPad Pro og en Apple Pencil er det nå mulig å ta notater rett fra lås-skjermen, i tillegg til at det er enkelt å ta skjermbilder og annotere disse.

Også Notater-appen er forbedret, nevneverdig med en funksjon for dokument-scanning der kameraet automatisk gjenkjenner papiret og skiller det fra bakgrunnen - perfekt for kvitteringer og liknende. Dette er et eksempel på den nye AR-teknologien i iOS 11.

Utvidet virkelighet, eller AR, er innebygget som standard, og i tiden fremover vil vi se mange nye apper som drar veksler på Apples rammeverk for utviklere.

En gledelig nyhet er den nye AppStore, som har fått et fresht nytt utseende ikke ulikt Apple Music-appen og som nå gjør det enklere å skille mellom spill og andre apper. Sistnevnte har forøvrig fått nye sosiale funksjoner slik at du kan se hva vennene dine hører på.

Naturlig stemme

Siri har fått betraktelige forbedringer innen talesyntesen, og høres nå langt mer naturlig ut (på engelsk).

For å kunne oppgradere til iOS 11 trenger du en iPhone 5s eller senere, eller en iPad mini 2 eller senere; eller en iPod Touch 6. generasjon.

Verd å merke seg er at gamle 32-bits apper ikke vil virke lengre før de oppdateres til 64-bit.

Du kan lese mer om iOS 11 hos Apple her. Sjekk ut en video med nyhetene nedenfor.

Via Apple