FAMILIEN: Apple har oppgradert iPad-familien med en rimeligere 9,7-tommers innstegsmodell. (Foto: Apple)

Reorganiserer Ipad-familien

Apple har reorganisert sin Ipad-nettbrettfamilie og kastet ut Ipad Air-konseptet.

Air-navnet kom inn i 2013, da Apple lanserte sitt tynneste nettbrett siden iPad-familien så dagens lys i 2010. Senere har familien fått nye toppmodeller under Ipad Pro-navnet.

«Billigmodell»

Når Apple nå lanserer en klarere definert «billigmodell» i Ipad-familien som samtidig er litt tykkere enn Ipad Air-modellen den erstatter, er det naturlig av Air-navnet forsvinner – ut i løse luften.

Vil man ha en Ipad som både er så tynn som mulig og så kraftig som mulig, må man opp i Pad Pro-klassen, der 9,7-tommersmodellen kan skilte med en tykkelse på 6,1 mm og en vekt på beskjedne 437 gram – eller 444 gram med SIM-kortplass.

Da får man også med enkelte funksjoner som er forbeholdt Ipad Pro-modellene, som for eksempel Smart Connector-tilkoblingen for Apples Smart-tastatur og støtte for bruken av Apple Pencil.

Startprisen for 9,7-tommers Ipad Pro er 6.990 kroner for 32 gigabyte-modellen, men prisen stiger fort hvis man øker lagringskapasiteten til 128 eller 256 GB og kanskje også legger på SIM-kortplass. Toppkonfigurasjonen ligger på 10.490 kroner.

Den «vanlige» Ipad

Godtar man litt enklere spesifikasjoner, kan man nå isteden velge «vanlige» Ipad – uten Air eller Air 2 i navnet – som har en startpris på 3.690 kroner. Og her er det mindre risiko for «å konfigurere seg ihjel». Man kan velge mellom 32 eller 128 GB lagringsplass, og selv toppmodellen, med 128 GB lagring og SIM-kortplass, koster mindre enn den billigste Ipad Pro-modellen, 5.190 kroner.

Naturligvis må man ofre noe for å få en så mye billigere Ipad. Den er ikke fullt så tynn og lett som Ipad Pro. Tykkelsen er 7,5 mm, og vekten er økt til 469 gram uten SIM-kortplass, 478 g med.

Man må også ta til takke med en litt svakere prosessor. Nye Ipad har den samme A9-prosessoren som sitter i Iphone 6s og 6s Plus. Dette er riktignok en forbedring fra A8X-prosessoren i Ipad Air 2, men den er ikke fullt så kraftig som A9X-prosessoren i Ipad Pro-familien.

Enklere kamera

Man må også nøye seg med kamera på åtte megapiksler. Dette er riktignok det samme som i 12,9-tommersversjonen av Ipad Pro, men 9,7-tommes Ipad Pro har en nyere kameraløsning med oppløsning på 12 megapiksler.

Og mens sistnevnte modell har selfie-kamera – Face Time-kamera – på fem megapiksler, har nye Ipad den gamle varianten på 1,2 megapiksler. Den nye modellen greier heller ikke videoopptak i 4K, slik 9,7-tommers Ipad Pro kan, selv om 1080p-video i Full HD sikkert holder i massevis for mange.

Ett av Apples salgsargumenter for den nye Ipad-en, er at den har fått mer lyssterk Retina-skjerm enn iPad Air 2.

Den nye og rimeligere Ipad-modellen har også bare to høyttalere i stedet for det avanserte fire-høyttalersopplegget som Ipad Pro kan by på, og det er heller ikke støtte for Live Photos eller True Tone Flash.

Til Norge i april

Nye Ipad kommer i fargene sølv, gull og grå. Leveringen av nettbrettet starter i USA og over 20 andre land fra 24. mars, mens norske kunder må vente til i april, melder Apple Norge.

Lille Ipad Mini er for øvrig nå bare tilgjengelig med én lagringskapasitet, på 128 GB, til en pris 4.490 kroner, eller 5.990 kroner med SIM-kortplass. Den tidligere 32 GB-modellen er borte. Noen tolker denne oppryddingen som et tegn på at Ipad Mini er på vei ut.