MACWORLD:

Foto: Apple

Apple Silicon M4

Apples nyeste iPad Pro-prosessor er en aldri så liten milepæl innen mobil regnekraft: Akselerert raytracing!

Publisert

Apples nyeste M4-chip kommer kun måneder etter at M3-brikken ble presentert.  

Så det kom som en ganske så stor overraskelse. Men når du har noe så imponerende klart, da gjelder det å ikke vente med å få det ut døren.

M4 gir opptil 1,5 ganger raskere CPU-ytelse sammenlignet med den kraftige M2-chipen i forrige iPad Pro.

M4 er laget med andre generasjons strømgjerrig 3-nanometer-teknologi og er et integrert SoC (System on a Chip)-design.  

Chipen har også en helt ny skjermkontroller som sørger for presisjonen, fargevisningen og lysstyrken til den nye Ultra Retina XDR-skjermen på iPad Pro. Disse enhetene med dobbel (Tandem) OLED-skjermer kunne ikke blitt levert med forrige generasjons brikker.

En ny M4 har en nevral-kjerne (Neural Engine) som håndterer opptil 38 billioner instruksjoner per sekund. Dette vil komme med når Apple introduserer nye iOS 18 med KI-funksjoner til WWDC om en måneds tid.

M4 består av 28 milliarder transistorer og har opptil ti kjerner, og en ny 10-kjerners GPU viderefører neste generasjons GPU-arkitektur med dynamisk bufring og maskinvareakselerert mesh shading og raytracing (strålesporing) – for første gang på en iPad.  Og begge kjernetypene har også forbedrede neste generasjons maskinlæringsakseleratorer (igjen: Snakkes etter WWDC24).

Apple sier selv at M4 har "KI-funksjoner i iPadOS som Direkteteksting for teksting av lyd i sanntid, og Visuelt søk, som identifiserer objekter i video og bilder". Dette skal gjøre at det mulig å utføre KI-oppgaver raskt og lokalt på enheten - stikkordet her er: Lokalt.

For eksempel kan M4 automatisk skrive musikknotasjon i sanntid i StaffPad bare ved å lytte til noen som spiller piano. 

Og for profesjonell videoproduksjon håndterer grafikkmotoren i M4 kodeker som H.264, HEVC og ProRes, og for første gang også maskinvareakselerasjon for AV1.

Via Apple