MACWORLD

Foto: Apple

iPadOS 18: Kalkulator med penn for iPad

WWDC24: 14 år etter lansering kommer kalkulatoren til iPad, med kunstig intelligens innebygget.

Publisert

Under årets utviklerkonferanse WWDC24 ble høstens operativsystem iPadOS 18 presentert.

Og en nyhet som fikk mye oppmerksomhet er at os'et for første gang inkluderte en kalkulator. Hvorfor tok det så lang tid - iPadOS er jo bare en variant av iOS, som jo tross alt alltid har hatt en enkel kalkulator?

Stikkordet er nettopp "enkel": Apple ville nok ikke bare lage en simpel kalkis, for det har andre selvfølgelig gjort. Og så er det nok snakk om prioriteringer, også. Men for tidlig kan det ikke sies å være.

Men i iPadOS 18 får vi en kalkulator som skulle dekke de fleste behov: En standard kalkulator, en utvidet teknisk kalkulator, men dessuten også en konverteringsmaskin: Få regnet om alt fra areal til tid og valuta. 

Og så, kronen på verket: En grafisk kalkulator, med innebygget kunstig intelligens. Du kan bruke Apple Pencil til å skrive tall, regneoperasjoner og formler, og appen vil bruke heuristikk til å gjennomføre operasjonen. 

Appen støtter redigering av videre bearbeiding av input, men har dog en begrensning ved at resultatene ikke kan anvendes videre som variabler. Men kanskje det kommer senere.

Er Apples iPad-kalkulator unik? Nei, alle funksjoner har vi i prinsippet sett før i andre apper. Men nå blir dette altså tilgjengelig, gratis, innebygget i operativsystemet. Så nok en grunn til å oppdatere når høsten kommer. 

Se en demo nedenfor.