Foto: Apple

iPhone 15 Pro og Pro Max lansert

Bygd i titan, med USB-C 3, stereo-video, maskinvare-akselerert ray tracing samt verdens raskeste mobilbrikke.

Publisert Sist oppdatert

Apple har nettopp lansert årets nye iPhone-modeller, inkludert 15 Pro og 15 Pro Max.

Som forventet kommer topp-modellene med titan-hus, noe som er nytt for iPhone som materiale. Apple har brukt dette lette, men samtidig sterke metallet i MacBook-maskiner tidligere, og nå vil dette sikre en lettere smart-telefon.

Den nye action-knappen på siden, som erstatning for mute-skyvebryteren, er en nyvinning og kan tilpasses dine ønsker - for eksempel for å sette fokus-modus. Haptisk tilbakemelding er integrert. 

Også kameraet får seg en kraftig oppdatering, tilsvarende syv linser og et avansert 48 megapiksler primær-kamera som støtter den nye 24MP standarden. Og på iPhone 15 Pro Max kan du få en 5x tele-linse som bruker et helt spesielt prisme til å bryte lyset.

Med dette oppsettet kan man gå fra makro-foto til 120mm zoom i Pro Max-modellen. iPhone 15 Pro åpner dessuten for 3D-opptak som kan vises på Vision Pro.

Skjermstørrelsen er henholdvis 6.1" og 6.7" for Pro og Pro Max-modellene. 

Nye og mer høyoppløselige objektiver og sensorer betyr større filer, men også dette har Apple tenkt på: Med den nye USB-C kontakten er det støtte for USB 3-hastighet (opptil 10 gigabits i sekundet). Opptil tyve ganger raskere enn USB 2 og med mulighet for å kontrollere kameraet fra en Mac og dessuten også skrive direkte til ekstern lagring.

Hjernen bak det hele er  A17 Pro, verdens først 3nm-brikke i en mobiltelefon og som har 19 milliarder transistorer. Dette sikrer raskere ytelse, men også overraskende nye funksjoner som en dedikert AV1-dekoder og maskinvare-akselerert ray tracing - noe som gjør dette til en super spillmaskin. iPhone 15 Pro er i stand til å gjøre opptak med 4K i opptil 60 bilder i sekundet.

I tillegg til A17 Pro hovedprosessoren er det funnet plass til en 2. generasjons Ultra Wideband-brikke for raskere posisjonering og dataoverføring mellom enheter. Modellene støtter også WiFi av typen Wi-Fi 6E .

Titan-chassiset blir tilgjengelig i fire ulike finisher: Sort titan, hvit titan, blått titan og natur-titan (en sølv-sjattering). På innsiden er det brukt resirkulert aluminium for termisk kjøling. Og modellen er klargjort for den kommende Qi2-standarden for trådløs lading.

Forhåndsbestilling er tilgjengelig fra førstkommende fredag den 15. september klokken 14:00, og med butikk-salg uken etter fra fredag 22. september. Prisen er fra 14'990 kroner for iPhone 15 Pro med 128GB lagring, og fra 17'990 kroner for iPhone 15 Pro Max med 256GB lagringsplass. Topp-spekket kan man få 1TB med lokal lagring på telefonen.

Via Apple

PS: Ryktene var sanne - Apple dropper lær for etuier og tibehør til fordel for resirkulert, syntetiske fibre kalt FineWoven.