Foto: Apple

Nå kommer iPhone 15 og 15 Plus

Disse modellene har gjennomfarget glass på baksiden, Dynamic Island, hovedkamera på 48 MP med dobbel tele og USB-C.

Publisert

Apple lanserte nettopp årets iPhone 15 og 15 Plus-modeller.

Skjermen (henholdsvis 6,1 og 6,7 tommer) har maksimal lysstyrke for HDR på opptil 1600 nit. Og når det er sterk sol ute, er maksimal lysstyrke utendørs på opptil 2000 nit – dobbelt så mye som forrige generasjon.

Men merk deg dette med fargen: Gjennomfarget glass er noe helt i nytt i bransjen for denne typen produkt. Og overflaten har en fløyelsaktig, matt finish så det ikke glipper. Disse telefonene blir tilgjengelige i fargene rosa, gul, grønn, blå og svart; så hvis du vil ha noe annet enn grått er dette årets iPhone for deg.

 Og så kom det vi alle visste: USB-C. Det er fint, for det er sikkert samme type ladekabel du bruker på din bærbare datamaskin. Men ikke bare betyr det at du klarer deg med færre strømadaptere - du kan nå til og med lade AirPods eller Apple Watch direkte fra telefonen! Og fnyser du av tanken på kontakt med en fysisk kabel så støtter begge modellene MagSafe og kommende Qi2-ladere for trådløs lading.

På innsiden finner vi en A16 Bionic-brikke - denne ble lansert ifjor og finnes i 2022-toppmodellen iPhone 14 Pro og 14 Pro Max. Nå kommer den altså til iPhone 15, og bidrar blant annet til den fiffige, lille magiske øyen kalt "Dynamic Island". Da Apple flyttet forover-kameraet inn på selve skjerm-glasset slik at utsparingen (med sitt hakk i displayet) kommer som en liten pille-form, og som Apple har laget til en animert flate for informasjon og varslinger. Det enkleste er antakelig å se det på video eller i virkeligheten, men det har faktisk noe for seg -  og beviset på det er kanskje at konkurrenter har begynt å kopiere det som en funksjon der de selv ikke har en utsparing i glasset som trenger maskeres. 

En hovedattraksjon i en iPhone er selvfølgelig kameraet, og også her er det fremskritt: I de nye modellene finnes et 48 MP-kamera med en dobbel tele som gir deg til sammen tre optiske zoomnivåer (0,5x, 1x og 2x – for første gang på et dobbelt kamerasystem i en iPhone.). Telefonen benytter seg av en ny 24 MP-standard for bilder med superhøy oppløsning. 

iPhone benytter seg jo også av den innebygde regnekraften for å prosessere bildene, for eksempel med den såkalte portrett-funksjonen som gir liten dybdeskarphet. Tidligere måtte man sette telefonen i Portrett-modus, men nå er det for første gang mulig å ta portrettbilder uten å måtte bytte til dette. Når en person (eller hund eller katt!) er i søkeren, eller når brukeren trykker for å fokusere, vil iPhone automatisk registrere dybdeinformasjonen. Etterpå kan brukeren gjøre om bilder til flotte portretter i Bilder-appen på iPhone, iPad eller Mac. Det er også mulig å endre fokuspunktet etter at bildet er tatt, som gir større kreativ kontroll over resultatet. Med andre ord kan du skifte fokus fra én person til en annen, i ettertid.

iPhone 15-serien tilbyr dessuten sikkerhetsfunksjoner som sørger for hjelp, inkludert Registrering av ulykke og Nødanrop (SOS) via satellitt. Per i dag er Nødanrop (SOS) via satellitt tilgjengelig i 14 land og områder på tre kontinenter. Denne sikkerhetstjenesten lanseres i Spania og Sveits senere denne måneden.

Begge modellene har andre generasjon ultrabredbånd-chip, som gjør at to iPhone-enheter med chipen kan sammenkobles med tre ganger så stor rekkevidde som tidligere. iPhone 15-brukere kan dele posisjonen sin og finne hverandre – også i folkemengder. 

iPhone 15 og iPhone 15 Plus har eSIM – et mer praktisk og sikrere alternativ til fysiske SIM-kort, med støtte for mer enn 295 operatører. Du kan holde kontakten fra utlandet ved hjelp av abonnementer med internasjonal roaming, eller kjøpe et forhåndsbetalt eSIM-abonnement i mer enn 50 land og områder, inkludert Australia, Italia, Thailand med flere.

Prisen er fra 11'990 kroner og 13'490 kroner, respektive. Forhåndsbestill fra kl. 14.00 den 15.9. Tilgjengelig fra 22.9.