TJENER PENGER SOM GRESS: Iphone er fortsatt Apples viktigste melkeku. (Foto: Toralv Østvang)

Selger mindre, tjener mer

Litt færre Iphone-er, men enda mer penger i kassa. Apple har lagt frem nye kvartalstall.

Tallene gjelder andre regnskapskvartal i Apples regnskapsår, det vil si første kvartal i kalenderåret 2017, perioden januar-mars 2017.

Iphone-kjøpere på gjerdet

Sammenlignet med samme kvartal i fjor solgte Apple litt færre Iphone-enheter, men tjente mer. Det indikerer at folk som oppgraderer til ny Iphone, i større grad enn før velger Plus-modellen med større skjerm og bedre kamera, ifølge Macworld USA.

Analytikere tolker tallene i retning av at en del potensielle Iphone-kjøpere akkurat nå sitter på gjerdet og venter på 10-årsjubileumsmodellen, som er ventet til høsten. Bortsett fra en oppfrisket Iphone SE og en rød veldedighetsmodell av Iphone 7 kom det ingen ny Iphone i kvartalet.

Mac overrasker

Litt overraskende med tanke på alt vi har hørt og lest om fallende pc-salg de siste årene kunne Apple melde om vekst i Mac-salget i siste kvartal. I alt solgte Apple 4,2 millioner Mac-er i perioden januar-mars i år, fire prosent opp fra samme periode året før.

Ipad-salget fortsetter derimot å synke, med en nedgang på 13 prosent. På den andre siden økte omsetningen fra salget av andre produkter, inkludert Apple Watch, med 31 prosent.

Hvilke Apple-tjenester?

Folk flest ser nok på Apple først og fremst som en maskinvareprodusent og i noen grad som programvareleverandør, men faktum er at selskapet også er blitt en stor leverandør av tjenester. Hvilke tjenester? Apple Music, Itunes Store, skytjenesten Icloud, reparasjonstjenesten Applecare og betalingstjenesten Apple Pay er blant tjenestene som Apple tjener stadig mer penger på.

I første kvartal dette kalenderåret hadde Apple en omsetning på tjenesteområdet på over sju milliarder dollar (over 60 milliarder kroner). Det betyr en vekst på over én milliard dollar på dette feltet siden samme periode i fjor.

Totalt sett gjør tallene at Apple beholder posisjonen som USAs største selskap målt i markedsverdi. Da kvartalstallene ble lagt frem tirsdag 2. mai, var Apple verdt 776,59 milliarder dollar (cirka 6.685 milliarder kroner), ifølge Macworld USA.

Vi har tidligere omtalt Apples gedigne kontantbeholdning på over 250 milliarder dollar.

Apples samlede omsetning i kvartalet som ble avsluttet 1. april i år, endte på 52,9 milliarder dollar (cirka 455 milliarder kroner), opp fra 50,6 milliarder dollar (cirka 436 milliarder kroner) i samme kvartal i 2016. Fortjenesten var på 11 milliarder dollar (cirka 95 milliarder kroner).

65 prosent av kvartalsomsetningen stammer fra salg utenfor USA.