Foto: TSMC
Foto: TSMC

Dyrere Apple-chips?

Også TSMC hever prisene, og selv om Apple er den største kunden kan det påvirke pris-bildet på iPhone-modeller.

Publisert Sist oppdatert

Mikrobrikker har blitt et knapphetsgode.

Man hører historier om bilprodusenter som må redusere kapasiteten fordi de ikke får chips de sårt trenger. Dette påvirker også pc- og mobilprodusenter. Og det kan påvirke Apple.

Globale chip-priser 

Verdens chip-produsenter hever prisene så mye som 20%, kan Wall Street Journal fortelle. Chip-mangelen har vedvart under pandemien, og hittil har Apple vært forskånet for dette.

Men nå jekker også hoff-leverandør TSMC opp prisene med opptil ti prosent, noe som også kan påvirke deres beste kunde: Apple.

Apple er i den lykkelige posisjonen at de grunnet sin størrelse kan booke kapasitet hos produsenter lang tid i forveien, og på den måten også blokkere for sine konkurrenter. Slik også med TSMC, som antakelig er den produsenten som har kommet lengst med prosess ned til 3nm. 

I det lange løpet vil heller ikke Apple være immune mot en prisøkning. Det antydes at TSMC vil differensiere prisene slik at det blir mest økning på lavere modeller, og mindre på de mest avanserte brikkene. Disse er selvfølgelig dyrere i utgangspunktet, og Apples egenutviklede ARM-chips faller nok i den kategorien. 

Får dette konsekvenser for årets iPhone 13-priser? Antakelig ikke. Men det kan fort bli virkeligheten for neste års produkter.   

Via WSJ