ROSEGULL: Den populære fargen som Apple kaller rosegull er blant nyhetene på Iphone SE. Men det er viktigere forbedringer på innstegsmodellen under skallet. (Foto: Apple)
ROSEGULL: Den populære fargen som Apple kaller rosegull er blant nyhetene på Iphone SE. Men det er viktigere forbedringer på innstegsmodellen under skallet. (Foto: Apple)

Iphone SE til Norge tidlig i april

Den nye Iphone SE, som Apple lanserte mandag 21. mars, kommer i salg i Norge tidlig i april.

Startprisen på den nye Iphone-modellen er satt til 4.790 kroner med 16 gigabyte lagringskapasitet.

Med tanke på at den nye Iphone-en blant annet har fått det samme 12-megapikslers kameraet som Iphone 6s har og dermed blir et attraktivt fotoapparat, vil man nok fort føle at man stanger i taket med så lite lagringsplass. Det andre alternativet, 64 GB, er et mer fornuftig valg, men da øker prisen til 5.890 kroner.

Prisene er likevel ikke så verst, sett i forhold til forgjengeren, Iphone 5s. Ingen dramatiske endringer, men startprisen er i hvert fall 400 kroner lavere enn for dagens Iphone 5s med 16 GB lagringsplass. Og det er vel også en gladnyhet at 64 GB-modellen bare koster 100 kroner mer enn for den forrige toppmodellen av Iphone 5s, som hadde 32 GB lagringsplass, mot altså 64 GB på den nye SE-modellen.

Bønn om firetommere

De senere årene har mobiler med store skjermer fått mye oppmerksomhet, men tross dette er det mange som gjerne vil ha en liten og mer hendig mobil, ifølge Apple. Selskapet solgte i fjor over 30 millioner firetommers-modeller, opplyste en Apple-talsmann under lanseringen i Apple-hovedkvarteret i Cupertino mandag.

Forklaring var dels at noen simpelthen elsker små mobiler, og dessuten er firetommers-modeller veldig populære blant førstegangskjøpere av smarttelefoner, ifølge Apple. Et godt eksempel skal være Kina. Apple er rett og slett blitt bedt om beholde firetommers mobiler i produktspekteret.

Kraftig og med godt kamera

Den nye Iphone SE har den litt mer kantete designen som også Iphone 5s har hatt – og som Apple for lengst har erstattet med rundere former på Iphone 6- og 6s-familiene. Men nykommerens aluminium-chassis har fått litt mer skrå, matte kanter, fargeavstemt Apple-logo i rustfritt stål og med metallic-finnish i fire valgfrie farger, der rosegull er et nytt valg.

Da er nok nyhetene større under skallet. Prosessoren er oppgradert til den samme 64-bits A9-brikken som sitter i Iphone 6s og 6s Plus. Apple hevder selv at prosessorytelsen er dobbelt så høy som på Iphone 5s, og grafikkytelsen oppgis til tre ganger så høy.

M9 ko-prosessoren er integrert i A9-brikken og gjør mange funksjoner kan kjøres samtidig, med bedre batteri som ett av resultatene.

WiFi-hastigheten oppgis til opptil tre ganger raskere enn på Iphone 5s, og 4G/LTE-ytelsen skal være opptil 50 prosent raskere.

Iphone SE har dessuten flere LTE-bånd, noe som skal gi bedre støtte for roaming i utlandet. Dessuten støtter mobilen Voice over LTE og WiFi-anrop for bredbåndsanrop i høy kvalitet, ifølge Apples pressemelding.

12-megapikslers kamera

Bildekvaliteten som man får med Phone SE, skal være like god som med Iphone 6s, som har høstet mange lovord for god bildekvalitet. SE er utstyrt med det samme Isight-kameraet som Iphone 6s, på 12 megapiksler, med signalprosessor designet av.

FAMILIEN: Her er Apples nye Iphone-familie. Fra venstre Iphone 6s Plus, Iphone 6s og Iphone SE. (Foto: Apple)
FAMILIEN: Her er Apples nye Iphone-familie. Fra venstre Iphone 6s Plus, Iphone 6s og Iphone SE. (Foto: Apple)

Iphone SE-kameraet støtter også Live Photos-funksjonen der bilder tas med en kort videosekvens. Live Photos-bildene er på 12 megapiksler.

Som på sine storesøsken kan Iphone SE ta opp video med oppløsning på 3840 x 2160 piksler, altså 4K-video. Iphone SE er kraftig nok til at man med Imovie-programmet til Apple kan redigere to samtidige 4K-strømmer.

Mobilen har dessuten Apples såkalte Retina Flash, der skjermen lyser opp når man vil unngå mørke selfie-bilder.

Panoramabilder på 64 megapiksler, videoopptak med 60 bilder i sekundet for video i 1080p-kvalitet og 240 bilder per sekund for slow motion hører også med, samt tidsforløp med videostabilisering og forbedret videostabilisering.

Den nye Iphone SE kan bestilles i USA fra 24. mars og leveres fra 31. mars. Her til lands snakker vi altså om salgsstart i begynnelsen av april.