Foto: Brandon Butch

iPhone-hurtiglading: Avtakende utbytte

Nye iPhone-modeller støtter hurtiglading - men kaster det virkelig av seg med 30W lader?

Publisert Sist oppdatert

Apples nye iPhone-modeller støtter hurtiglading. 

Faktisk kan du hurtiglade (innenfor et temperatur-spekter) iPhone 8 og nyere til 50 prosent på rundt 30 minutter. Dette gjør du med Apples strømadaptere, eller fra en annen produsent som støtter USB Power Delivery (USB-PD).

Du trenger en strømadapter på 20 W eller høyere for å hurtiglade iPhone 12 og nyere. Og med iPhone 15 og USB-C kan du også bruke en Mac-lader til å friske opp batteriet. 

Men dersom du skulle kjøpe en strømadapter - hvilken burde du gå for?

Apple har plenty å velge mellom, men for en iPhone er det hensiktsmessig med en rimeligere lader med effekt tilpasset telefonen. 5W-adapteren vet mange av erfaring at er alt for saktevirkende, og blir dessuten veldig varm. 12W-alternativet er et godt steg i riktig retning, men gir deg altså ikke hurtiglading med de nye telefonene.

Brandon Butch har testet 5W, 12W, 20W og 30W-lading - og det viser seg at det er fallende utbytte i en 30W-lader over en 20W-lader. Prisforskjell er det også: 489 kroner, mot 249 kroner. 

Noen vil si at over tid så slites batteriet mindre med saktere lading, men dette vil først være merkbart etter mange år.

 Så om pris og størrelse betyr noe, velg 20W-adapteren. Men om du skal benytte samme lader til andre formål, som for eksempel en iPad eller Mac, så kan det svare seg med en kraftigere modell. For eksempel har Apples GaN-ladere blitt veldig kompakte og fine.