POD: Bildet er antakelig en simulator (Foto: Sonny Dickson)
POD: Bildet er antakelig en simulator (Foto: Sonny Dickson)

Dette kunne vært den første iPhone

Apple kjørte to prototyp-konsepter mot hverandre. Vi vet hvilken som vant, men en iPod-aktig konkurrent kalt "Acorn" med scrollhjul (!) var utfordrer. Sjekk videoen.

Publisert Sist oppdatert

I dag har så å si alle smarttelefoner et sammenliknbart brukergrensesnitt, basert på en touch-skjerm. Men før Apples originale iPhone ble lansert og på mange måter definerte sjangeren smarttelefon, testet Apple ut et konsept for en telefon basert på en videreutvikling av iPod-paradigmet, med scroll-hjul.

Utrolig, men sant - og resten er historie. La oss se litt mer på den...

Eikenøtt

iPod-operativsystemet er som kjent ikke basert på en UNIX-kjerne som både macOS, iOS, tvOS og watchOS er. Alle de sistnevnte er derivater av macOS, mens alle iPod-er (med unntak av iPod Touch, som kjører iOS) lever sitt eget liv.

Brukergrensesnittet til Acorn er selvfølgelig mye enklere, og man kan se at telefon-funksjonene bare er lagt til som nok et meny-valg uten at dette fikk konsekvenser for det store bildet.

Purpur-prosjektet

Apple droppet (naturlig nok) Acorn og valgte å fokusere på en OS X-basert telefon under kodenavnet Project Purple.

Her ble to spor fulgt, henholdsvis kalt P1 og P2. Første skulle være et MVP-konsept som raskeste vei til marked, og P2 som det mest ambisiøse og som et bevis på hvor langt et slikt konsept kunne nå.

Det er interessant å se i ettertid hvor likt dagens iOS er det opprinnelige. 

Minimum Viable Product

De fleste trodde kanskje at P1 ville nå først i mål, men faktisk skulle det vise seg at P2-prosjektet raskere nådde mål som fungerende tekstmeldinger.

P1 ble ledet av Tony Fadell, iPod-faren og senere Google Nest-utvikler, mens P2 ble ledet av Scott Forstall, en av Steve Jobs mangeårige medarbeidere.

Forstall holdt iPhone-tronen i mange år, men måtte tre tilbake i kjølvannet av kart-debaklet. Etter hans avgang ble hele det grafiske brukergrensesnittet for iOS redesignet på nytt av Jony Ive og hans team til iOS 7, som dagens iOS 10.2 er en videreutvikling av. 

Video

Nylig dukket en video opp som angiveligvis viser en prototype av Acorn-grensesnittet. Sjekk videoen nederst.

Det er all grunn til å tro at det hele er en simulator, der nederste delen av skjermen korresponderer med et fysisk scroll-hjul, og øverste viser selve iPod-skjermen med iPhone-funksjonalitet. Vi antar at det kun er den hvite delen som svever over den blå bakgrunnen, som er selve skjermen.

Via Sonny Dickson