SAMSUNG PÅ TOPP: Ingen slår Android i smarttelefonmarkedet, og Samsung er kongen. Foto: PC World Norge
SAMSUNG PÅ TOPP: Ingen slår Android i smarttelefonmarkedet, og Samsung er kongen. Foto: PC World Norge

Apple sakker farten

Etter 13 år med sammenhengende vekst ser det ut til å ha snudd for Apple. Aksjekursen sank etter at Apple la fram sine siste kvartalstall.

Omsetningen i andre regnskapskvartal i Apples finansår 2016, perioden januar-mars i år, endte på 50,6 milliarder dollar (nesten 414 milliarder kroner). Til sammenligning var omsetningen på 58 milliarder dollar (vel 474 milliarder kroner) i samme kvartal i forrige regnskapsår.

Fortjenesten endte på 10,5 milliarder dollar (nesten 86 milliarder kroner), mot 13,6 milliarder dollar (vel 111 milliarder kroner) i samme periode i fjor.

Iphone-markedet mettet?

Metning i markedet for de dyrere Iphone-mobilene i en del land, kraftigere konkurranse fra Android-aktørene og økonomisk klabbeføre i Kina, et stadig viktigere marked for Apple, er blant faktorene som kan ha påvirket nedgangen, ifølge New York Times.

Avisen meldte at Apples aksjekurs sank med mer enn fem prosent de første timene etter at Apple-tallene ble kunngjort.

Omsetningen sank mest i Kina, ned 26 prosent, mot 10 prosent på de amerikanske kontinentene, ifølge New York Times. Totalt ble det solgt 16 prosent færre Iphone-enheter i kvartalet sammenlignet med samme kvartal året før.

New York Times minner likevel om at Apple fortsatt selger for mange titalls milliarder dollar hvert år og håver inn penger. Selskapet lover også å øke andelen av overskuddet som går tilbake til aksjonærene.

Lyspunkt

Et lyspunkt i de nyeste kvartalstallene var dessuten Apples salg og fortjeneste på sine tjenester, der omsetningen økte med 20 prosent.

Salget av den rimeligere Iphone SE-modellen startet i mars i år, og det er for tidlig å si hva denne modellen kan si for Apples omsetningstall i tiden som kommer.