PI: Gratis OS på eldre maskinvare (Foto: Raspberry Pi)

Nytt liv til gammel maskin med Raspberry OS

Perfekt hobbyprosjekt for romjulen: kjør Pixel, helt gratis og basert på x86 Debian, på din gamle Mac eller PC. ​

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor skal Raspberrys OS være begrenset til Pi-maskinvare?

Raspberry Pi er en miniatyr-datamaskin som kjører på ett enkelt hovedkort som koster noen skarve hundrelapper. Systemet er utviklet i England, og er faktisk landets mest selgende datamaskin. 

Det lille kretskortet kan kobles til ekstern maskinvare som tastatur, mus og skjerm, og kan også kjøre sitt eget grafiske operativsystem. Maskinen har vid anvendelse innen hobbybruk, men kan brukes til automasjon og systemstyring og mye annet.

Stiftelsen bak har nylig lansert en versjon av det grafiske OS-et Pixel slik at det kan kjøres på en Mac eller PC, enten fra disk eller USB-drev. Dette kan skje i såkalt persistent mode slik at også tilstanden kan gjenopptas over tid.

Debian

En datamaskin med 512MB RAM-minne er alt som skal til, så du trenger faktisk ikke en Raspberry Pi i seg selv. Pixel, en forkortelse for "Pi Improved Xwindows Environment, Lightweight", er basert på Linux-distribusjonen Debian. Pixel er grafisk enkelt, men oversiktlig og ryddig. 

Så om du har litt ledig tid mellom slagene i romjulen så kan dette være et kjekt lite hobbyroms-prosjekt. Du finner gratis nedlasting her.

Via PCWorld og Macworld.com