IKKE TAYLOR: Apples eget programmeringsspråk Swift der alle nå kan bidra. (Foto: Apple)

Swift nå som åpen kildekode

Som lovet av Apple: Her er årets julegave til utviklermiljøet. En port for Linux er allerede klar.

Publisert Sist oppdatert

Apple overrasket de fleste da de for en stund siden lanserte et flunkende nytt programmeringsspråk kalt Swift

Tanken er at et mer moderne språk enn dagens Objective-C skulle kunne drive utviklingen innen apper for både IOS og OS X raskere fremover. Ikke minst fordi Swift er enklere enn den noe kryptiske forgjengeren.

Og ved lansering av versjon 2 i juni ble det også lovet at hele prosjektet skulle bli tilgjengelig for utviklermiljøet som åpen kildekode, slik at også brukerene selv kan videreutvikle og bidra med moduler. Dette løftet er nå blitt virkelighet. 

I tillegg har Apple også publisert retningslinjer for veien fremover mot versjon 3, som antakelig kommer sommeren 2016. Siden språket selv er såpass ungt, er det påregnelig med endringer og at ting vil kunne gå i stykker mellom releases, men Apple sier i hvert fall selv at bakover-kompatibilitet er en prioritet.

Kryssplattform

I utgangspunkt har Apple utviklet Swift for bruk på OS X 10.11 El Capitan som utviklingsplattform, men nå som den rå kildekoden finnes kan språket i prinsippet kompileres også på Windows - eller for den saks skyld en hvilken som helst plattform.

Apple har selv klargjort en Linux-port for Ubuntu 14 og 15, og med Unix-røttene til OS X var det nok ikke det helt store spranget.

Mål

Støttede målplattformer er Mac-apper på OS X 10.9 eller senere, IOS 7 eller senere for Iphone- og Ipad-apper, men også watchOS 2 og tvOS 9 for apper til Apple Watch og nye Apple TV.

Men siden kildekoden altså er fritt tilgjengelig under en Apache-lisens, kan språket på sikt bli kryss plattform slik at det kan brukes også til å skrive til for eksempel Windows dersom en kompilator blir tilgjengelig.

TIOBE-rankingen har Swift allerede rukket å bli nesten like populært som Apples Objective-C. Du kan lese mer om - samt laste ned - Swift på prosjektets egne nettsider her

Via Macworld.com