(Foto: Apple)
(Foto: Apple)

M1 Ultra - arbeidsstasjon-ytelse med lavt strømforbruk

Apples mars-event ga oss en ny Mac Studio, med en helt ny Apple Silicon-brikke.

Publisert

De nye M1 Max og M1 Ultra-brikkene, der sistnevnte egentlig er en sammenkobling av to stykke førstnevnte, har ytelse i toppsjiktet og med strøm-forbruk i bunn-sjiktet.

Uoffisielle Geekbench-publiseringer synes å bekrefte at M1 Ultra tilsvarer det dobbelte av en M1 Max, men ikke minst også at M1 Ultra-brikken yter på høyde med Threadripper-brikken samtidig som strømforbruket - og dermed også varme-utviklingen - er på et minimum i sammenlikning.

Det hele begynner med M1 Max-brikken, som har 10 kjerner (8 for ytelse, og 2 for effektivitet). I tillegg 32 GPU-kjerner, to media/video-motorer, et nevral-nettverk med 16 kjerner, og det hele knyttet opp mot enten 32 eller 64 GB med minne som har forbløffende 400 GB/sec båndbredde. I sum er det snakk om 57 milliarder transistorer, sammenliknbart med det massive GeForce GTX 3090-kortet.

Men Apple stoppet ikke der: M1 Ultra kombinerer like godt to slike M1 Max-brikker i samme pakke, og dermed får du alstå 114 milliarder transistorer i én chip. Apple kaller dette for UltraFusion, og oppgir en båndbredde mellom brikkene på 2.5TB/sek; som for alle praktiske formål gjør at programvare leser dette som én brikke med dobbelt så mange kjerner.

Og tilsynelatende er effekten til denne monster-brikken ikke mer enn cirka 100 W - omtrent en halv PlayStation 5. Det samme ser vi for grafikk-kjernene, som nok ikke har alle de samme avanserte funksjonene som nVidia og AMD (som for eksempel akselerert ray tracing) men samtidig altså flere hundre watt mindre forbruk.

Så det kan se ut til at Apple virkelig har klart å tyne grensene for hva som er mulig i en chip, og selv om konkurrentene også har brikker med enda høyere ytelse så snakker vi da om helt andre priser - og ikke minst også strømforbruk. Med dagens kraftpriser betyr det nok også noe.

Via macworld.com